Hajdan

2024.03.17. 08:54

Angyalarcú Petike rossz helyre próbált besurranni

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

30 ÉVE Tolna és Baranya megyékben hét község járult hozzá ahhoz, hogy területükön kutatófúrásokat végezzenek a kis- és közepes radioaktivitású hulladéktároló építése céljából. A községek képviselői, polgármesterei Bátaapátiban találkoztak egymással – tudósított a rendezvényről a Tolnai Népújság 1994. március 8-i száma. Krachun Szilárd, Bátaapáti polgármestere elmondta: „Felháborítónak tartja a félinformációkra, a teljes tájékozatlanságra alapozott rágalmakat, melyeket ő is kapott. Kérte az atomerőmű megjelent képviselőit, foglaljanak állást ez ügyben. 
Kováts Balázs, az atomerőmű tájékoztatási irodájának vezetője hangsúlyozta a Paksi Atomerőmű Rt. végrehajtói szerepét, amit a nemzeti projektben betölt. Ebből logikusan következik, hogy nem döntési joggal vannak ott jelen. Az erőmű képviselői csak olyan fórumon vesznek részt, ahol például az Országos Atomenergia Hivatal, a Magyar Villamos Művek Rt., az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság, a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium, vagy a Nemzeti Projekt Irányító Testületének képviselői is megjelennek. Ezért nem hallatják szavukat semmilyen lakossági fórumon, ahol csak egyoldalú tájékoztatásra kínálnak lehetőséget a rendezők.”

30 ÉVE „az ügyészség nyomozóhivatalának vezetője kapta el legutóbb Angyalarcú Petikét, a gyerekkorú besurranó tolvajt” – írt a korabeli lapszámokban rendszeresen szereplő delikvens újabb viselt dolgáról a Tolnai Népújság 1994. március 7-i száma. „Ehhez nem kellett nyomoznia, ugyanis Peti »házhoz ment«, igaz lopni. Ezúttal rajtavesztett, egy másik napon viszont sikerült a Tüdőgondozóból meglovasítania 
ezerötszáz forintot.”

30 ÉVE a sárközi bált március első szombatján rendezték meg Őcsényben – írt a színpompás eseményről a Tolnai Népújság 1994. március 7-i száma. „Nem volt ez másképp legutóbb sem: a programot a táncosok nyitották, a sárközi táncokból összeállított »Gesztenyést« járták el.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában