Hajdan

2024.03.21. 14:27

Elszaporodtak az egerek Lengyelen és környékén

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció

Forrás: MW

90 ÉVE „a magyar szerszámipar meghonosítójának” nevezte a Tolnamegyei Ujság 1934. március 17-i száma a tolnai származású Hirmann Istvánt. A Vácott élő szerszámgyárost negyedszázados munkássága alkalmából nagyszabású ünnepségen méltatták üzemében. „Az első üdvözlést Szederjey altábornagy és Szakasits Győző ezredes mondotta, majd a munkások ezüst babérkoszorút nyújtottak át a jubilánsnak.”

90 ÉVE a vármegye jelentős gazdasági sikerről adott hírt a Tolnamegyei Ujság 1934. március 17-i száma. „A Transdanubia vállalat bonyhádi gőzmalma finnországi próbarendelés alapján 200.000 kilogrammos (húsz waggon) lisztrendelést kapott. Az első waggonok már el is indultak Finnország felé.”

90 ÉVE „óriási egérkárok mutatkoznak Lengyelen és környékén” – tudósított a rágcsálók garázdálkodásáról a Tolnamegyei Ujság 1934. március 17-i száma. „Annyira elszaporodtak a mezei egerek, hogy a községek kérni fogják az irtásnak hatósági segítséggel leendő végrehajtását.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában