Szépségápolás

2024.03.09. 19:38

Így korrigálhatjuk hatásosan a bőrhibákat

Már tényleg csak hetek kérdése, és itt az igazi tavaszi idő. De vajon a bőr készen áll arra, hogy megmutassuk a világnak? A diéta és fitnesz összegyűjtötte a leggyakoribb bőrproblémákat, és ötletet ad, hogyan lehet kezelni ezeket.

Teol.hu

A kép illusztráció.

Pöttyök, pörsenések 

Bosszantó, de teljesen ártalmatlan bőrhiba: apró, fehér vagy piros dudorok, pörsenések, grízek, jellemzően a felkaron, de megjelenhetnek az arcon, a mellkason, sőt a fenéken is. Ezek a pöttyök tulajdonképpen eltömődött pórusok és megkeményedett bőrsejtek, enyhén begyulladva. 

A legjobb az eltömődött pórusokra a kémiai hámlasztás. Leginkább a BHA, vagyis a szalicilsavas hámlasztás a jó, ugyanis ez a sav zsírban oldódik, így képes a pórusok belsejében is hámlasztani. A BHA ráadásul antimikrobális tulajdonsággal is bír, valamint remek gyulladáscsökkentő. Jó ötlet még AHA-hámlasztókkal is tenni egy próbát. Az AHA vízben oldódik, és a bőr felszínén hámlaszt, de ez is segít, hogy a pórusok ne tudjanak eltömődni. Az AHA- és a BHA-hámlasztók egyaránt fényérzékennyé teszik a bőrt, így használatuk után fényvédő használata kötelező!

Striák 

Ha esetleg gyorsan nagyobb súlytól sikerült megszabadulnia, vagy sokat hízott, gyorsan nőtt (igen, akár 13-14 éves korban is megjelenhetnek a striák), esetleg kismama volt – lehet, hogy ismerős ez a bőrhiba. A striák leginkább a hason, a combon, a csípőn, a fenéken, esetleg a mellen jelennek meg. Kialakulásuk oka tulajdonképpen az, hogy a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, így megreped vagy elszakad. Figyelem: a stria nem azonos a narancsbőrrel!

Vannak olyan professzionális eljárások, amelyekkel hatékonyan lehet halványítani a már kialakult csíkokat. Az aromaterápiás testtekercselésen, a mikrodermabrázión és a mezoterápián kívül a leginkább eredményes a lézeres kezelés, amely annál hatékonyabb, minél fiatalabb a stria. A friss, vékony, felszíni striák jobban reagálnak a kezelésekre, mint az öregebb és mélyebb csíkok.

Sötét foltok az arcon, dekoltázson 

Ezeknek az érzékeny testrészeknek a védelméről sokan hajlamosak elfeledkezni. Az évek során aztán a napfény káros hatásának következményekeként foltokban elszíneződik a bőr, vörös, barnás árnyalatúvá válik.

E bőrhiba esetében a legfontosabb a megfelelő védelem széles spektrumú fényvédő krémek alkalmazásával. Akkor is használjon fényvédő krémet, ha a városban sétál, hiszen az UV-sugarak akkor is érik a bőrét. Így elkerülheti, hogy a foltok sötétedjenek. A bőr elszíneződését krémekkel csak nagyon kis mértékben lehet halványítani, a legjobb a lézeres kezelés. Megoldás lehet a thermage-kezelés, ami a bőrfeszesítés és kontúrjavítás biztonságos, klinikailag ellenőrzött módja. Ennél az eljárásnál rádiófrekvenciával serkentik a bőr kollagéntermelését. Elég egyszeri alkalommal kezelni a bőrfelületet, az eredmény azonnal látható, és a kezelést követően további javulás érezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában