Sütés-főzés

2024.03.17. 20:15

Ízesebb az élet fűszerekkel: a borsmenta

A fűszerekre táplálkozásunkban nagy szükség van, mivel ízükkel, illatukkal és színükkel élvezetessé teszik az alaptápanyagokat. Étvágyjavító és emésztést segítő hatásuk mellett némelyek gyógyhatása is ismert, ezért csak nyerhetünk, ha megismerkedünk helyes használatukkal.

Teol.hu

A borsmenta, vagy népies nevén borsos menta hazánkban nagy területen termesztett, igen jellemző illatú növény. Mint teanövény a borsmenta nagyon ismert, azonban kevesen tudják, hogy levelei a konyhában igen sokszor jó szolgálatot tesznek. Általában erősen érdekes menta íze miatt mint fűszert nálunk csak elvétve használják, pedig pl. gyümölcssalátának egy pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad. Ugyancsak pompás ízt kölcsönöz kakukkfűvel, majoránnával együtt a pulyka töltelékének.

Fotó: MW

Használata mindezen kívül rendkívül egészséges is, mivel emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásoknál, menstruációs zavaroknál jó szolgálatot tesz. Használják még likőripari, kozmetikai készítményeknél is.

Receptajánló: Töltött pulyka és liba

A baromfi nyakából, szárnyából, zúzájából, májából és lábából levest főzünk. Nyakáról a bőr lehúzzuk és félretesszük. Egy kevés zsíron 20 dkg rizst üvegesre, majd levessel felöntve puhára párolunk. Közben 10 dkg füstölt szalonnát kockára vágva megolvasztunk, teszünk rá 20 dkg apróra vágott sárgarépát, 10 dkg gombát, 10 dkg zöldborsót és fedő alatt puhára pároljuk. 

A párolt zöldségeket és a levesben főtt, kicsontozott húst megdaráljuk és beleteszünk egy kávéskanál majorannát, egy csapott mokkáskanál borsmentát, két gerezd lekapart fokhagymát, egy nagy csomó apróra vágott petrezselyemzöldet, egy csomó metélőhagymát, három szál vágott zellerzöldet, egy csapott kávéskanál fűszerköményt és pirospaprikát, sót, és jól összekeverjük. Ezzel a masszával megtöltjük a hasüreget (amennyiben marad töltelék, úgy a nyakát is) és alufóliába csomagolva forró sütőben másfél-két óráig sütjük. A fóliát levéve még tovább sütjük, hogy barnapiros legyen. Ha a liba hízott volt, akkor a bőrét vagdossuk  be kockákra.

Forrás: Romváry Miklós - Fűszerek könyve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában