Boros-Toros

2024.03.03. 09:57

Izményen tovább éltetik a hagyományos, falusi disznóvágást

Izmény Község Önkormányzata és az Együtt Izményért Egyesület tovább élteti a falusi disznóvágás hagyományát, és a falu összes lakóját meghívták március 2-án, szombat reggelre a művelődési ház udvarába.

Farkas Eszter

Izmény Község Önkormányzata és az Együtt Izményért Egyesület tovább élteti a falusi disznóvágás hagyományát.

Fotó: Mártonfai Dénes

Mondhatni a közösség szívverése megállíthatatlanul dobog, hiszen nemcsak a munkában vett együtt részt a falu három népcsoportja, de este, munkájuk gyümölcsét is együtt fogyasztották el.

– Az első Boros-Torost szervezzük meg idén, viszont természetesen szeretnénk hagyományt teremteni ezzel – mondta el a falu polgármestere, Kelemen Ferenc. Most, amikor a hideg téli esték lassan elbúcsúznak, és közeleg a tavasz, az emberek újra arra vágynak, hogy összegyűljenek, hogy megünnepeljék a közösséget. Ezzel is erre szeretnénk ráerősíteni. A falu minden lakója kapott meghívást, mindenkit szeretettel vártunk.

A reggelt a férfiak fogópálinkával indították, az alkalomra egy százhetven kilós disznót dolgoztak fel, melyből reggelire vérpörköltet készítettek. Természetesen a legkisebbekre is gondoltak, akiket kürtöskaláccsal és fánkkal vártak a szervezők.

Miután a sertést levágták, az asszonyok vették át a főszerepet a konyhában, hogy elkészítsék a vacsorához szükséges fogásokat. A friss hús, a kolbászok és a húsleves azonnal lábosba és serpenyőkbe kerültek, az ínycsiklandozó illatok bejárták az egész falut, asztalhoz hívogatva a falu lakóit.

Vacsorára sült máj, különböző húsételek, galuska - töltött káposzta is készült, amit a helyi németek gombócként formáztak meg és vágott káposztával készítettek el. Szintén a német konyha receptjének megfelelően készült krumplis kolbász, de rizses kolbászt is feltálaltak az esti vacsoránál a hurka, és egyéb sült finomságok mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában