Teol.hu videó

2024.03.02. 18:33

A kémia megvan köztük – videó

Szombaton a középiskolás diákok ismereteinek megmérettetésével folytatódott Szekszárdon az I. Béla Gimnáziumban a X. Müller Ferenc Nemzetközi Kémiai Verseny. Kísérletek bemutatásával kezdődött, majd a teszt során elméleti kérdésekkel folytatódott, s kvízzel zárult a vetélkedő.

Szepesi László

A kémia kísérleti feladatban a dunaszerdahelyi Kajos Gábor Dominik és Horváth Áron lett az első, második Pápista János és Balogh Zalán a DSZC Vegyipari Technikumból, s harmadik a győri Révai Miklós Gimnáziumból Nagy Luca és Friedmanszki Máté. 

Kémia tudásukat mérték össze a diákok
Kémia tudásukat mérték össze a diákok
Fotó: Makovics Kornél

A tesztkérdéseknél legtöbb pontot a debreceni vegyipari technikum két diákja, Kutlán Dénes György és Kovács Bence szerzett, a két második helyezett a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium tanulója, Fleisz Ákos és Ric Karolina, illetve Illés Barnabás és Vámi Ármin, a harmadik pedig a debreceni technikumból Blága Kata és Szemere Zoltán lett. 

A kvíz győztese a kísérlet harmadik helyezettje, Nagy Luca és Friedmanszki Máté, második itt is Illés Barnabás és Vámi Ármin, s harmadik a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának két diákja, Hunyadi Panna Rebeka és Pándy Dorottya.

Az általános iskolások pénteken délelőtt mérték össze kémia tudásukat

Előbb hatvan kérdésből álló tesztet töltöttek ki, majd következett a kvíz. Itt három kéttagú csapat állt a nyomógombokhoz, s aki gyorsabb volt, kapott pontot. A győztesek újra mérkőztek, s a döntők során alakult ki a legjobbak sora. Az elméleti verseny első helyezettje Králl Ákos és Machám Szabolcs, a szekszárdi Baka István Iskola két diákja.

Második helyezett Hermán Nikolett és Szegedi Lotti, Székesfehérvárról, harmadik pedig Bartha Gábor Jácint és Klausz Patrik Roland, szintén Székesfehérvárról. A kvízverseny első helyezettje, így az abszolút győztes ugyanaz a két diák a szekszárdi Baka István Iskolából, aki az elméletet is megnyerte.

Két dunaszerdahelyi diák, Fónad Ádám és Vendégh Péter állhatott a dobogó második fokára, s harmadik lett ebben a versenyben Ignácz Dominik és Somogyvári Zsombor Dombóvárról. A győztesek egy szegedi tanulmányúton vesznek részt, ahol az egyetem vendégeként tölthetnek el két hasznos napot. 

A kétnapos megmérettetés, amelyen az Erdélyből, Felvidékről, a szerbiai Zentáról, és Magyarország sok általános és középiskoláiból jött a majd száz diák mérte össze kémiai tudását, az I. Béla Gimnázium hírét, súlyát, elismertségét is növeli. Az igazgatónő, Hajós Éva elmondta, ez már a harmadik rangos vetélkedő, amelyen évente a Kárpát-medence sok iskolájának diákja vesz részt. Az angol, a húsz év óta itt sorra kerülő Neumann János számítógépes, és a már itt rendezett kémiai verseny feladatot is jelent a gimnáziumnak, kihívást a tanári karnak, és ez igényli, egyben lehetővé teszi a folyamatos fejlődést. 

A vetélkedő elérte célját, folytatta Nagy István tanár úr, aki néhány év óta az I. Bélában tanít kémiát és fizikát, s hajdan kiötlője, s azóta szervezője a versenynek. A kvíz-módszer különösen segít, hogy a tanulók jobban megtanulják a kémiát. De fontos az is, hogy a verseny összeköti az Erdélyből Felvidékről, Délvidékről jött, és az itthoni gyerekeket, akik azt mondják, a kémia minket összetart.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában