Vetélkedő

2024.03.26. 07:00

Szellemi Zsendülésen mérkőztek a diákok

Ismeretterjesztő előadással, sportlehetőséggel, társasjátékkal, múzeumlátogatással és mindenekelőtt különböző versenyekkel várta a középiskolásokat a múlt hét végén a Völgység székhelye.

Szeri Árpád

A határon inneni és túli diákokat a hagyományos Szellemi Zsendülés alkalmából fogadta a rendező intézmény, azaz a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola. Az ünnepélyes megnyitón a vendégeket Aradi András evangélikus lelkész, Szabó Tibor alpolgármester, valamint Andorka Gábor igazgató köszöntötte.

Aradi András, Szellemi Zsendülés
Aradi András köszöntötte az ország különböző helyszíneiről érkezett vendégeket
Fotó: Máté Réka

A fiatalok a Vorwahl 0049 német nyelvi, kultúrtörténeti és országismereti versenyen, a Newsbrowsing angol nyelvű blogverseny, a Nikodémusz József kémia emlékversenyen, a Lotz János szövegértési és helyesírási versenyen, illetve a Földrajz az egész világ Országos Geográfiai Kvízelítőn mérkőztek meg egymással. Utóbbi tudóspróbán – tájékoztatta lapunkat Gruber László szervező, a gimnázium földrajz-történelem szakos tanára – huszonöt csapat mérkőzött meg egymással, gigászi csatát folytatva a végső győzelemért. A középdöntő feladatsora után már csak a legjobb tizenkettő folytathatta a vetélkedést. 

A legeredményesebbek a nyomógombok mögé álltak, és három fordulóban küzdöttek meg azért, hogy ki játszhassa a „döntő döntőjét”. Ide a legjobb négy csapat juthatott be. A kiélezett küzdelemből végül a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium csapata – Szögi Erik és Szőllősy Tamás – került ki győztesen, akiket Szőllősyné Pálfi Melinda és Szőllősy László készített fel. A második helyen szintén a szegedi gimnázium csapata – Ari Roland és Szabó Judit – végzett, míg a bronzérmet a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium duója – Szilágyi Márton és Ferencz Hunor – szerezte meg. A középdöntőbe jutott huszonöt csapatot egyaránt oklevéllel jutalmazták a szervezők.

A legjobbaknak jutalom járt

– A versenyek a jutalmazásról, a nyereményekről is szólnak – tette hozzá Gruber László. – Az első három helyezett csapat három napos tanulmányúton vehet részt a Balaton-felvidéken a verseny szervezője, feladatírója és játékvezetője, azaz jómagam szakmai irányításával. Hadd köszönjem meg ez úton is az egykori bonyhádi gimnazista, Sziklai Mariann ismételt jelentős anyagi támogatását. 

A döntőbe jutott csapatok és felkészítő tanárok közül többen a nemrégiben megjelent Magyarország Nemzeti Atlasza kiadvánnyal gazdagodtak dr. Kocsis Károly akadémikusnak, valamint dr. Nemerkényi Zsombornak – az MTA tudományos munkatársának, egyben zsűrielnöknek – köszönhetően. Emellett újabb támogatónk is akadt, jelesül a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány. A döntőbe kerülő diákok számára a Tolnatej Zrt. jelentős mennyiségű sajtot és egyéb tejtermékeket biztosított. S hogy a kollégák se búcsúzzanak „száraz torokkal”, a kakasdi Kozma-család pincéjéből származó nedűt vihettek haza.

Földrajz verseny, Gruber László
A Földrajz az egész világ kvízelítőn Gruber László ismertette a versenyzőknek a feladatokat
Fotó: Máté Réka

A Lotz János szövegértési és helyesírási versenyen a 4. évfolyamosok közül Józan Veronika (Herceghalmi Általános Iskola), lett az első. A 7. évfolyamosok mezőnyében Vincze Judit (Karolina Gimnázium, Szeged) és Lakatos-Tóth Emese (Kálvin Téri Általános Iskola) végzett az élen. A 8. évfolyamosoknál Kis Eszter Anna (Százhalombattai Általános Iskola), a 9. évfolyamosoknál Drágity Dorina (Bácsalmási Hunyadi Általános Iskola), a 10. évfolyamosoknál pedig Szabó Zsófia (Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium) szerezte meg az aranyérmet.

A Newsbrowsing angol nyelvi blogversenyen Málnai Zsófia (Szekszárdi Garay János Gimnázium) állhatott fel a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára. A Vorwahl 0049 pedig Hudvagner Borbála (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium) elsőségét hozta. A Nikodémusz József kémia emlékversenyen a 10. évfolyamosok kategóriájában Horvát Flóra (Arany János Református Gimnázium és Kollégium, Nagykőrös) lett az első. A 7-8-9. összevont évfolyamosoknál Pigniczky-Tóth Emma és Tricskó Bianka (Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest) vitte el a pálmát.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában