Szűrőkamion

2024.04.17. 14:00

Felmérték a szekszárdi lakosság egészségi állapotát (videó)

Pillanatok alatt beteltek az egészségügyi szűrővizsgálatokra foglalható helyek Szekszárdon, a Garay téren kedden. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja speciális szűrőkamionnal és orvosszakemberekkel érkezett a városba, és ingyen biztosították a vizsgálatok elvégzését.

Brunner Mónika

Pillanatok alatt beteltek az egészségügyi szűrővizsgálatokra foglalható helyek Szekszárdon

Fotó: Makovics Kornél

Óriási szűrőkamion érkezett Tolna vármegye székhelyére már április tizenötödikén, hétfőn este, hogy végül másnap már fogadhasák az orvosok a regisztrációkat. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030 során térítésmentesen lehetett regisztrálni az átfogó vizsgálatokra, amelyek többek között tartalmazták a kardiológiai-, a speciális laborvizsgálatokat, a tüdőgyógyászatot, a szemészeti vizsgálatokat, a teljes testanalízist és kiegészítő szűréseket.

Egészségügyi konvoj Szekszárdon 

A helyszínen megtudtuk, hogy kedden délelőtt negyed tizenegykor már elfogyott az összes időpont. Kilencvenöt szerencsésnek jutott hely. 

Egy-egy jelentkezőt ugyanis mintegy fél óra alatt szűrtek meg, ők aztán még aznap meg is kapták a kiértékelt eredményeket. Opcionálisan megadhatták a TAJ-számukat, kérhették az orvosi eredményeik feltöltését az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). Ha bármilyen problémával szembesültek, akkor szakorvoshoz irányították őket, gyógyszert nem írtak fel a számukra. Mint megtudtuk, az egészségügyi szűréseken résztvevőket általában a szemészet érdekelte, de emellett a daganatos betegségeket érintő szűrések is. Sokan érkeztek későn, így nekik már nem jutott hely. 

Születéssel is lehetett ismerkedni

A helyszínen emberi test ismeretére is okítottak, lehetett ismerkedni például a születéssel, a keringési rendszerrel, a daganatos elváltozásokkal, az emésztés anatómiájával. 

Részegszemüveget is lehetett próbálni 

Stratégiai együttműködés során az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága a szekszárdi rendőrkapitányság bevonásával is részt vett az átfogó egészségvédelmi szűrőprogramban. A Tolna Vármegyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium rendészeti iskolásai és polgárőrök is segítették a munkát. Beavatták az érdeklődőket például a forgalomirányításba, meg lehetett tekinteni, hogy milyen egy rendőri védőfelszerelés, sőt, még egy olyan szemüveget is fel lehetett próbálni, amelyen keresztül átélhető volt, hogy mit látnak a részegek, és miért nem tanácsos alkoholos állapotban autóba ülni. 

A egészségügyi konvoj 2010 óta járja az országot, Dunaújvárosból érkeztek Szekszárdra, szerdán Pakson, majd Pécsett, Kaposváron lesznek elérhetők az ingyenes vizsgálatok, egészen az év végéig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában