Hajdan

2024.04.07. 14:30

Kanyarójárvány miatt bezárták az iskolát Kocsolán

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

110 ÉVE a vármegyéből történő kivándorlás miatt kongatta meg a vészharangot a Tolnamegyei Közlöny 1914. április 5-i száma. „A kivándorlás ijjesztő növekedése teszi híressé Tolnavármegyét és egyúttal ez mutatja legjobban közgazdasági életünk szomorú helyzetét is. A folyó 1914-ik év három első hónapjában eddig már kettőezer magyar ember fordult a megélhetés utolsó salvus conductus-ához (oltalmához - a szerk.), az útlevélhez. A 2000 útlevélkérő közül 1500 a kivándorlásban nem korlátozott és 500 korlátozott egyén szerepel. Az engedély nélküli kivándorlókkal a kivándoroltak száma legalább is megkétszereződhetik. Hogy a kivándorlásnak mi az oka? A munkanélküliség, a vállalkozás hiánya, s a javak aránytalan és egyoldalú elosztódása.”

110 ÉVE kiadós vihar pusztított a megye déli részén. „Mórágy és Dombóvár között a vasúti töltés annyira megrongálódott, hogy a vasúti összeköttetés is megszakadt egy időre Baja és Dombóvár között” – részletezte a károkat a  Tolnamegyei Közlöny 1914. április 5-i száma. „A javítómunkát több száz ember végzi a pályatesten. A Bátaszék mellett levő Alsónyéken a megdagadt vízár kiöntött medréből és az egész községet elárasztotta. A falu nagy része víz alatt van.”

110 ÉVE „Kocsola községben a kanyaró járvány oly nagy mértékben lépett fel a gyermekek között, hogy a hatóság az iskolát e miatt bezáratta” – számolt be az intézkedésről a Tolnamegyei Közlöny 1914. április 5-i száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában