Teol.hu videó

2024.04.04. 10:40

Szépítették Szekszárd szobrait (videó)

Tavasszal megszépül a világ, teszi ezt az ébredő természet, de tehetünk érte mi, emberek is.

Szepesi László

Elsőnek a Tartsay utcában a Patyolat mellett álló Bőségkosár című szobor újult meg. (A szerző fotója)

Így gondolta a napokban a lelkes lokálpatrióta Bognár Cecil, s összefogott Kovács Attilával, aki foglalkozásából adódóan a házakat, tetőket, térköveket szépíti meg. Mikor Bognárék háztetőjéről tüntették el a port, kormot, madarak nyomait, megbeszélték, tehetnék ezt szobrokkal is. Összeállt több vállalkozó, ketten a vizet, meg az áramot adták, Attila meg hozta gépét, és kétszáz báros nyomású vízsugárral – így mondták –, szerelemből fehérre varázsolta az évtizedek porától, füstjétől megszürkült szobrokat. 

Elsőnek reggel a Tartsay utcában a Patyolat mellett álló Bőségkosár című szobor újult meg, Tar István alkotása. A szobrot 1958-ban állították fel Pesten, 72-ben hozták Szekszárdra, 2000-ig a volt megyei tanács épülete melletti téren állt, most pedig talán végső helyén látható. Lemosták róla az évtizedek porát.

Kovács Attilával foglalkozásából adódóan házakat, tetőket, térköveket szépíti meg. (A szerző fotója)

Vannak, akik rongálnak, s vagyunk mi, kevesebben, akik inkább szeretnénk tenni a városért, ezért kezdtük a szobormosást, magyarázta az akció indítékát az ötletgazda. Morgolódott, hogy sokan eldobálják a szemetet, kiszedik a virágokat, összefirkálják a házak oldalát, pedig tehetnének hasznosat is. Ők igyekeznek, így újult meg Béri Balog Ádám emléke, vagy a lépcsők a Remete forrásnál, és van még több ötlete a folytatásra. 

Nem telt el egy óra, a bőség kosarát magasba emelő kőszobor majdnem olyan szép lett, mint újkorában, csupán azok a csíkok maradtak sötétebbek, ahol összeillesztették a többször is átköltöztetett szobor darabjait. Attiláék pedig mentek a bő száz méterre lévő másik kő-hölgyhöz, R. Kiss Lenke 1970-ben felállított Ülő nő című szobrához. A vizet, áramot a lángossütő adta, s a nagynyomású vízsugártól – ahogyan évtizedekkel ezelőtt Ordas Iván, a Népújság legendás újságírója titulálta – a hosszú szoknyában, térdét átkulcsolva ülő nőalak, most kilépett a szürkeségből, újra szép lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában