ajándék

2018.04.22. 18:16

Elültették a legősibb tőkéről származó oltványt

Budavári Kata, fotó: Mártonfai Dénes

Elültették Szekszárdon, a római katolikus plébánia udvarán a világ legősibb szőlőjeként számon tartott maribori tőke egy oltványát. A több mint 450 éves szőlőtőke hajtását Milan Brglez, a szlovén parlament elnöke adományozta Kövér Lászlónak. A magyar házelnök pedig a szekszárdi borvidéknek ajándékozta azt.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere megköszönte a gesztust, és megígérte, hogy nagy gonddal ápolják a növényt. Dr. Robert Kokalj, a Szlovén Köztársaság nagykövete szerint jó döntés eredménye, hogy Szekszárdra került a hajtás, hiszen itt a tudás és a szorgalom is adott ahhoz, hogy a tőke termőre forduljon. Egyúttal meginvitálta az ünnepség résztvevőit Mariborba az őszre, ott akkor az eredeti tőkéről szüretelnek.

Horváth István államtitkár, a térség országgyűlési képviselője szerint nem is kerülhetett volna jobb helyre a növény, és úgy véli, a Jóisten intézte el, hogy Szekszárdra esett a választás. A tőke eredetiségét okirat bizonyítja, és a szekszárdi borászok vállalták a gondozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában