Kiskertész

2017.08.17. 09:20

Felássák a kertet, sok kárt okoznak a vakondok

Mauthner Ilona, Illusztráció: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Minden kertész szereti a kertjét rendben tartani, megőrizni annak épségét és szépségét, van azonban egy kis állat, amely a kertek zömében időről időre felbukkan. Ez a vakond, az ellene való küzdelem nem egyszerű, és bár sok módszer létezik, ezek nem ugyanolyan hatásfokkal válnak be minden kertben. Nem marad más, mint a kísérletezés. Összegyűjtöttem néhány tippet, hogyan vehetjük fel leghatékonyabban a harcot a vakonddal szemben.

A vakond általában fél méterrel a földfelszín alatti járatokban él, és alszik téli álmot is. Nehéz eldönteni róla, hogy a hasznos vagy a kártékony állatok közé tartozik-e, ugyanis ásásaival komoly károkat okozhat a kertekben, de elpusztítja a talajban élő és károsító cserebogárpajorokat, csigákat, drótférgeket és százlábúakat. Emellett megfogja és elfogyasztja a járatába került egeret és mezei pockot is. Ugyanakkor kedvelt csemegéje a földigiliszta, az egyik leghasznosabb talajlakó, amely lazítja, forgatja a termőföldet. 

Érdemes kísérletezni a különböző módszerekkel: a fokhagymagerezdek hasznosak lehetnek a járatokba dobálva, mert ezzel is elűzhetjük a kis állatokat. Az egyik legrégebb óta használt praktika a gázolajba vagy petróleumba mártott rongy vakondjáratba helyezése. Az erős szag ugyanis menekülésre készteti a nemkívánatos állatot. Ennek modernebb változata a kertészeti boltokban is kapható füstpatron, amely mérgező gázt áraszt magából. A sörösüveg módszer lényege a hangokban rejlik. Ha a hosszú nyakú palackot majdnem a pereméig beássuk a földbe, a légáramlás rezgésbe hozza az üveget, ennek hangját a vakond nem viseli el. A kávézaccal is érdemes megpróbálkozni, ez ugyanis környezetkímélő módszer is egyben. Csak bele kell önteni a lyukba a zaccot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában