Magyar Sommelier Bajnokság

2018.03.24. 16:00

Jó próbatétel volt Molnár Csaba számára az elődöntő

Egyedüli szekszárdiként vett részt nemrégiben a Magyar Sommelier Bajnokság elődöntőjében az Amaryllis Étterem felszolgálója, Molnár Csaba.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

Annak ellenére, hogy nem a borvidék valamelyik településén nőtt fel, már gyerekként megszerette a szőlővel, borral való törődést Molnár Csaba.

– Édesapám is foglalkozott szőlővel Simontornyán, saját családi szőlészetünkben pedig hobbiból foglalkozunk borkészítéssel – mondta a 31 éves, szekszárdi vendéglátóipariban érettségiző férfi. – Innen a kulturált borfogyasztás, borkultúra iránti érdeklődésem. 2015 óta dolgozom az Amaryllis Étteremben, s mivel a felszolgálói végzettségem mellett Villányban borász, valamint bor- és pezsgőgyártó technikusi OKJ-s végzettséget is szereztem, főnököm és munkatársaim biztattak, induljak el a nyílt versenyen.

Talán kevesen tudják, hogy a szommelier feladata nem merül ki a bor kínálásában, az ételek és az italok harmóniájának megteremtése a fő tevékenysége.

– A Babits Mihály Kulturális Központban egy 60 kérdésből álló borteszt kitöltésével indult a verseny – ismertette Molnár Csaba. – Külföldi borászatokról kérdeztek, exportról, importról, a szőlőterületek növekedéséről. Nagyon nehéz volt a feladatsor. A vörösbor dekantálásom jól sikerült, igaz, csak a főembert tudtam megkóstoltatni, mert kifutottam az ötperces időből.

A levegőztetés és kínálás húsz mozzanatára lehetett pontot kapni a neves ítészekből álló szakmai zsűritől, figyelni kellett minden apró részletre.

Ezt követően a pohárba töltött italról kellett részletes leírást adnunk két percben. Végül öt falatka kóstolása alapján kellett kiválasztani azt a kettőt, amelyekkel két, erre a célra kiválasztott bor leginkább párosítható. A vörös nedűnél telitalálatom volt, a fehérnél a bírálók által elvárt harmónia közelébe párosítottam. A hasonló ízösszeállítások nagy próbatétel elé állították a versenyzőket.

A vendéglátásban 15 éve dolgozó felszolgáló-szommelier kapott ajánlatot fővárosi éttermektől, nagyobb borászatoktól, de szereti a vendégeket, az éttermi felszolgálás híve. Mint mondta, egy borvacsoránál amellett, hogy szépen, esztétikusan kell kinéznie az asztalnak és a geridonnak, szeret elbeszélgetni a vendégekkel. A szommelier szakma kiegészítésnek indult, de lát benne perspektívát.

Jövőre is indul, az idei megmérettetés jó próbatétel volt számára, legközelebb már tudja, mire számíthat. Egy ilyen összetett versenyre „házi” felkészüléssel is lehet gyakorolni. Célja, hogy 1-2 éven belül szakmai tudása alapján ott legyen az ország három legjobb borpohárnoka között.

Borlap javítása és pezsgőtöltés

Az elődöntőből a három legtöbb pontot elérő versenyző került a döntőbe, melyet a nagyközönség előtt március 4-én Budapesten, a Gerbeaud Ház Átrium termében tartottak. A 2016-os győztes Angerman László, a budapesti Onyx étterem sommelier-je nyerte el a Magyarország Sommelier Bajnoka 2018 címet, a második helyen a tavalyi első Tüü Péter végzett, míg harmadikként Kovács Norbert zárt. A döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között mérték össze tudásukat. A pezsgőfelszolgálástól a hibás borlap javításán, italajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot felkészültségükről a sommelier-k, akik borokat és tíz párlatot is jellemeztek a zsűri előtt. A versenyt közös meglepetésfeladat zárta, amelynek során magnumpalackos (1,5 literes) pezsgőt kellett 14 pohárba egyenlő részben kitölteniük háromperces szintidőn belül. Ezt a feladatot egyik döntős sem tudta hibátlanul megoldani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában