Nemcsak a szerelemért

2017.11.16. 07:00

Az ifjú Werther szenvedései: bemutató vendégrendezővel a DBU-ban

Die Leiden des jungen Werther, azaz magyarul: Az ifjú Werther szenvedései. Ennek a darabnak zajlott le tegnap 19 órai kezdettel a bemutatója a Szekszárdi Német Színházban.

Szeri Árpád, fotó: Makovics Kornél

A csak a szívét követő ifjú Werther története a 18. század végére a fiatal generáció kultuszregényévé vált. Goethe ezzel a zseniális korai művével, szívének minden keservével, saját tapasztalatait feldolgozva generációkon átívelően máig megérinti az olvasókat.

Miről is szól a mű, mi a cselekménye? Amikor Werther megismeri Lottét, különleges vonzást érez a fiatal nő iránt, aki édesanyjuk halála óta gondozza nyolc testvérét, miközben lelkesedni tud még olyan dolgok iránt, mint például a költészet. Sőt, ugyanazokat a verseket tudja kívülről idézni, mint a férfi. De sajnos Lotte már másé, Alberttel jár jegyben. A három fiatal összebarátkozik, mígnem Werther számára világossá válik, hogy menthetetlenül és végérvényesen beleszeretett a lányba. Mindenki számára jobb lesz, ha többé nem találkozik a lánnyal. Inkább az udvarnál próbálja építeni karrierjét, de ez egy polgári származású fiatal számára csaknem lehetetlen. Amikor pedig megtudja, hogy Lotte és Albert összeházasodtak anélkül, hogy meghívták volna őt a szertartásra, visszatér vidékre. Vajon Lotte megcsalja Albertet? Vagy akár el is hagyja férjét érte? Vagy pedig Werther csak bebeszélt magának valamit, és inkább el kellene felejtenie ezt a kilátástalan szerelmet? A szerelmi háromszög egyre nagyobb feszültséget okoz, míg a helyzet az elviselhetetlenségig fokozódik…

Frank Ildikó lapunknak elmondta, hogy már régóta jó szakmai kapcsolat alakult ki a Berlinben élő Jürgen Kern rendezővel. – Felmértük, hogy a szekszárdi DBU milyen lehetőségekkel rendelkezik egy örökbecsű darab előadásához – folytatta az igazgató. – Így esett a választás Az ifjú Werther szenvedései című műre: német klasszikus alkotás, német rendezővel, német színészekkel, ebből a szempontból színházi komplexitásunkat egészében lefedi. Ugyanakkor azt se feledjük el, hogy a korabeli mű több szempontból ma is időszerű. Goethe és munkássága fontos tananyag a középiskolákban: Jürgen Kern olyan darabot rendezett, mely nemcsak a felnőttek, hanem az ifjabb korosztály számára is érdekes, tanulságos és élményt jelent.

– Boldogtalan szerelmesek minden időben léteztek – nyilatkozta lapunknak Jürgen Kern rendező. – A darab címe viszont „Az ifjú Werther szenvedései”, nem pedig „Az ifjú Werther szerelmi szenvedései”. Werther tehát a társadalom miatt is szenved, ez nem eléggé időszerű manapság? A darabban bemutatott problémák Németországra, Magyarországra, egész Európára jellemzők. A szöveg tükröt tart ostobaságokra kihegyezett jelenünk elé. Azon rendezések, amelyek elhanyagolják az egyébként csodálatos és aktuális szöveget, és a mondandót megtámogatni szándékozó külső, erőszakos utasításokban hisznek, nos, azok a legnagyobb tévedések. A néző már akkor belefeledkezik az előadásba, ha örömöt érez és talál a szövegben, valamint a színészi játékban. Óhatatlanul nehézséget okoz játékkal és szenvedéllyel tarkított színházi estet készíteni egy levélregényből, ám remélem, nekünk sikerült megfelelnünk ezen kihívásnak. Az előadást mindig erőssé teszi a színészi játék, a zene és a tehetséges, együtt gondolkodó művészcsapat. Mindezt szerencsére megtaláltam itt, Szekszárdon, a Német Színházban.

Werthert Tom Pilath alakítja, Lotte szerepében Paula Donner látható, Albertet pedig Boglári Tamás személyesíti meg. A Die Leiden des jungen Werther legközelebb november 13-án, hétfőn 15 órai kezdettel tekinthető meg a DBU-ban.

Hatása szinte felmérhetetlen

Goethe, Johann Wolfgang von (Frankfurt am Main, 1749 – Weimar, 1832), német költő, próza- és drámaíró. A lipcsei egyetemen jogot tanult, majd 1770–1771-ben Strassburgban folytatta tanulmányait. Ügyvédi oklevelének megszerzése után egy időre Frankfurtban telepedett le, később állami szolgálatba lépett Weimarban, végül a legfelsőbb pénzügyi hatóság vezetője lett. Írói pályakezdése a lipcsei egyetemi évekre esik. A világhírt első regénye, a Die Leiden des jungen Werthers (1774) hozta meg. Goethe Schillerben találja meg azt a barátot, akivel eszmeileg is, gyakorlatilag is együttműködhet. 1821-ben jelent meg a Wilhelm Meisters Wanderjahre, melynek konklúziója: Wilhelm Meister olyan emberré válik, aki életének értelmét a mások érdekében kifejtett tevékenységben találja meg. Goethe ugyanehhez az eredményhez jut főművében, a Faustban is. Goethe világirodalmi hatása szinte felmérhetetlen. Már életében számos „wertheriáda” készült a Werther nyomán; voltaképpen e mű volt a német irodalom első világirodalmi sikere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában