Brecht művéről írt pályamunkát a garays diák

2018.05.31. 10:30

Loboda Izabella kiemelkedően szerepelt az Dráma Tanulmányi Versenyen

Szeri Árpád, fotó: Makovics Kornél

Százharmincnégy induló közül a kilencedik helyen végzett Loboda Izabella. A Szekszárdi Garay János Gimnázium 10. B. osztályos tanulója a fővárosban nemrég rendezett X. Országos Dráma Tanulmányi Versenyen bizonyította tudását.

Ez a megmérettetés rendszerében hasonlít az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre (OKTV), de csakis 9–10. évfolyamos diákok jelentkezhetnek rá.

Izabella, miután bejutott a második fordulóba, a Rettegés és ínség a Harmadik Birodalomban című Bertold Brecht-darab előadásáról írt pályamunkát.

Ez a darab Brecht emigrációban született drámái közül talán a legismertebb. A fasizálódó Németországot bemutató mű 1935 és 1938 között íródott. A darabot a Stúdió K és a K2 színház közös produkcióban mutatta be, itt érdemes megjegyezni, hogy az egyik rendező, Fábián Péter annak idején ugyancsak garaysta diák volt. A sikeres második forduló után Izabella bejutott a legjobb húsz közé, azaz a döntőbe. Itt egyéni gyakorlati feladataként a már említett darabból mondott el egy monológot. Ezen kívül a finálé részét képezte még egy páros improvizáció is. Mindent összegezve Loboda Izabella – Báló Marianna és Bechtel Helmut pedagógusok felkészítésével – remekül szerepelt, kilencedik helye nemcsak jelentős, de sokat ígérő fegyvertény.

Erre a megállapításra jogosít az is, hogy a szekszárdi fiatal ebben a tanévben fődíjasa és közönségdíjasa lett Az én Pannóniám című, középiskolások számára kiírt Kárpát-medencei vers- és prózamondó versenynek.

Ennek köszönhetően meghívást kapott a Vigadóba, a június 9-én tartandó Versünnep Seregszemlére.

A keszthelyi Helikonon a GJG Színpad bemutatkozásakor egyik főszereplője volt az arany minősítéssel díjazott Vörös Rébék című előadásnak, versmondás kategóriában pedig bronz minősítést kapott. A sokoldalú, tehetséges diák játszik a DBU színjátszó csoportjában is, emellett zenél, kiemelt arany minősítésnek lett birtokosa kamara kategóriában a Tolna Megyei Zongoraversenyen, mindezeken túl pedig énekelni is tanul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában