Operaklasszikusok mindenkinek

2018.06.13. 20:00

A Puccini Itáliája évad kivonata lesz látható a Babitsban

A Magyar Opera200 CD-bokszról és a budapesti dalszínház „Operát az Operából!” elnevezésű turnéjának programjairól tartottak sajtótájékoztatót a városházán.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

Dr. Haag Éva alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a Magyar Állami Operaház egyik küldetése, hogy az ország legnagyobb kulturális intézményeként az opera üzenetét minél több településre közvetítse. A tavaly novemberben megjelent egyedülálló, díszdobozban található ötven plusz három korong a hazai operakultúra kétszáz esztendejének remekeit fogja egybe. A harmincöt válogatott művet tartalmazó gyűjtemény célja a művek népszerűsítése, valamint a közönség ösztönzése azok rendszeres hallgatására.

A hiánypótló kiadvánnyal csaknem ezer könyvtár és zenei intézmény – köztük természetesen számos Tolna megyei is – gazdagodik. Az alpolgármester miután jelképesen átvette a csomagot, hozzátette, a tíz megyei jogú városba ellátogató turnénak köszönhetően a megyeszékhely lakossága is élvezheti majd a „Puccini Itáliája” évad esszenciáját.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója közölte, lassan egy éve annak, hogy a korszerűsítés miatt lement a függöny az intézményben. A világ egyik legtöbbet játszó operaházként fontos, hogy játsszanak. A két évet úgy hidalják át, hogy külföldön, illetve belföldön népszerűsítik az operát és a balettet. Abban a nyolc városban, ahol állandó szimfonikus zenekar működik, egy előadással, Puccini: Turandotjával nyitnak a lakosság felé. Tíz megyeszékhelyen pedig – a Filharmónia Magyarország Kft.-vel partnerségben – egy négyelőadásos bérletrendszernek köszönhetően oda is eljutnak a gyöngyszemek, ahol az operai műfajok nincsenek jelen.

A Babitsba tervezett előadássorozat szeptember 22-én egy szimfonikus esttel indul. Október 20-án balettgálával folytatódik a sorozat, a zene hangfelvételről szól majd, a szólisták pedig jelmezben adnak elő variációkat. December 17-én az „operaszűzeknek” is ajánlott három felvonásos daljáték, a Tosca csendül fel. Zárásként 2019. február 6-án a tematikus évad repertoárjából összeállított válogatás kerül színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában