Bogdán Mária

2018.07.28. 07:00

Dinnyehéjra is írt már verset a piacon

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Fáradnak a szedresi dinnyeföldek. Parlagon kéne őket hagyni, vagy más növényt ültetni a területre átmenetileg, de a legtöbb gazdának nincs lehetősége erre.

Próbálja kihozni kis földjéből a maximumot, a legjövedelmezőbb módon. Ami aztán lehet, hogy mégsem lesz jövedelmező, mert a vírus már otthonosan mozogva támad, ha évről évre ugyanaz a növény kerül a talajba.

Bogdán Máriáék négy hektáron foglalkoznak sárgadinnyével. De jövőre valószínűleg áttér a családi gazdaság a szamócára. Bár abban is van rizikó. Az idén, a korai nagy melegek miatt négy hét alatt leérett minden, a szokásos nyolc hét helyett.

Jó a rosszban, hogy amikor nincs annyi munka – a termelés, betakarítás és értékesítés szervezésével –, több idő jut az alkotásra. Ugyanis Bogdán Mária költő. Írt már verset dinnyehéjra is, amikor Pesten, a nagybani piacon unatkozott. Két kötete jelent meg eddig, a „Férfi, nő, főnix” és a „Kilógó szavak” című. Szerepelnek a művei több antológiában, s olvashatók a poet.hu illetve a 7torony.hu portálon. Most egy erotikus antológiát szerkeszt, melybe körülbelül hatvan szerző írásai kerülnek, a Dél-Alföldi Művészeti Kapocs Alapítvány égisze alatt.

Írni egyébként gimnazista korában kezdett, de a kéziratok rendezéséig, közreadásáig csak mostanában jutott el, amikor a két gyermeke felnőtt. Anyaga van bőven, kiadni viszont csak háromévente akar könyveket. (Az első kötete 2014-ben, a második 2017-ben látott napvilágot.) Nem túl termékeny szerző, de ha nekiül a munkának, gyorsan ír, s nem javít. Az ő verse olyan marad, amilyennek előbújt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában