kiállítás

2018.07.07. 16:00

Porcelángyűjtemény a villanyoszlop tetejéről

A telefon- és villanyoszlopokról ismert porcelán és üveg szigetelők gyűjtője Drinóczi Zoltán. Szekszárdi présháza mellett állította ki kollekcióját. Ennek a szenvedélynek egész Európában körülbelül hatvanan hódolnak.

Wessely Gábor

A múlt héten Grazban járt Drinóczi Zoltán. A telefon- és villanyoszlopokról ismert porcelán és üveg szigetelők gyűjtőinek találkozóján járt. Adásvétel, cserebere zajlik az ilyen rendezvényeken. Ő is vitt, szerzett is ezt-azt. Számára értékes kincsekkel, spanyol, kínai, szovjet, új-zélandi és más gyártású termékekkel tért haza Szekszárdra. Rajta kívül csak egy budakeszi gyűjtő hódol ennek a szenvedélynek Magyarországon. Európában sincsenek sokan; talán hatvanan. Észak-Amerikában – Kanadában és az USA-ban – lehetnek körülbelül hétezren – ott klubokat alkotva működnek – és Ausztráliában további negyvenen–ötvenen. Az internet segítségével könnyen egymásra találnak.

A harmincöt éves szekszárdi villamosmérnök szakmájából adódóan kapott rá a szigetelők gyűjtésére. Bár az első darabokat még kisgyerek korában szedte össze, kidőlt, használaton kívüli oszlopokról. Ma már negyvennégy országból származó, mintegy ötezer darabos gyűjteménye van, az arasznyiaktól az ember méretűekig. A Magyarországon használatosak közül majdnem teljes a kollekció: távközlési területről harmincféle, erősáramú területről százhúszféle. De van svéd és dél-afrikai, görög és angol, számtalan változatban.

Szabadtéri kiállítást rendezett belőlük a présháza mellett. Turistacsoportokat is fogad. Félbevágott villanypóznákon mutatja be a korabeli tartószerkezeteket és szigete­lőket.

– Ahány ország, annyi szabvány, és ahány szabvány, annyi cég, annyi konstrukció – mondja. – Az üveg és a porcelán jól ellenáll az időjárás viszontagságainak, de mostanában újabb anyagok is bejöttek, már gyártanak epoxi-gyantával impregnált üvegszálas kompozit szigetelőket is – mondja.

A történetiségre terelve a szót, egészen meglepő dolgokat mond Drinóczi Zoltán. Eszerint az Osztrák-Magyar Monarchia idején élen jártunk az elektromosság felhasználásában. Temesvár volt az első város Európában (1884-ben), ahol közvilágítást működtettek. Mátészalka és Párizs egy időben (1888-ban) kezdte meg a közcélú villamosenergia-szolgáltatást. Felállították az oszlopokat, s rájuk kerültek a tartók, a vezetékek és a szigetelők.

A II. világháború alatt a német technika terjedt el. Azt követően volt némi zavar a gyártásban és az ellátásban a szigetelők terén is. Magyarországon főként a pécsi Zsolnay gyár szállította a porcelánokat, de beszállt a termelésbe a kőbányai porcelángyár és a hollóházi is. Az ötvenes években Salgótarjánban üveg szigetelőket készítettek. Sőt, észak-koreai termékeket is felhasználtak, amit élelmiszerért kaptunk cserébe a II. világháború utáni időszakban. A szekszárdi gyűjtő ezekből is tud mutatni példányokat.

Az ipartörténet különböző területei iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Sokan, sok mindent gyűjtenek és publikálnak. A hasonló témákban utazók szívesen megosztják egymással ismereteiket. Drinóczi Zoltán jó kapcsolatot ápol több szakemberrel, köztük Sáfár József kutatóval, akinek látogatható távírótörténeti magángyűjteménye van Rákospalotán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában