művésztelep

2018.08.10. 20:00

A kortárs alkotók megint darálják a színeket Miszlán

Nyolcadszor rendezték meg a Színdaráló művésztelepet. A helyszín Miszla, a Makay házaspár által rendbe hozott kúria. A kistelepülés gyorsan felkerült a kulturális térképre, nívós képzőművészeti és zenei programjai révén. A műhely alkotóinak munkájából holnap 18 órakor nyílik kiállítás a kulturális központban.

Wessely Gábor

Már megint darálják a színeket Miszlán. Nyolcadszor. A Színdaráló művésztelep augusztus 1–12-ig működik a Makay Tamás építész és felesége által rendbe hozott kúriában. A résztvevő alkotók: Gáspár Gyula, Gergely Réka, Gilly Tamás, László Dániel, Majoros Áron Zsolt, Mayer Éva, Nemes Zsuzsa, Oláh Anna, Oláh Sándor, Tiry Péter és a szakmai vezető Könyv Kata. Ahogy minden évben, úgy az idén is lesz egy záró kiállítás az itt készült munkákból: augusztus 11-én, 18 órai kezdettel. Közreműködik a KB Duó, Kovács Linda és Bögöthy Ádám különleges jazz formációja.

A simontornyai Könyv Kata a PTE Művészeti Karának végzős doktorandusza. Fiatal kora ellenére, letett már az asztalra egy-két dolgot, alkotásait és művészetszervezői munkáját tekintve is. Rossz a jóban, hogy hamarosan elhagyja Tolna megyét. Párkapcsolata miatt Siófokon folytatja pályafutását. Kötődése a városához, a megyéjéhez persze megmarad.

– Miszlán minden évben vannak hívószavak – mondja –, hogy a különböző életkorú, mentalitású, és különböző művészeti ágakban tevékenykedő alkotók számára legyenek kapcsolódási pontok, tudjanak együtt dolgozni. Az idén a „Párhuzamos horizontok” az alapgondolat. Egyrészt utal arra, hogy van itt egy csodálatos, inspiráló környezet, másrészt a szellemi vonatkozása is kibontható. Közösségi élmény ér bennünket, s miközben találkoznak a különböző életfelfogások, művészeti stratégiák, közös nevezőre jutva alkothatunk. Jó dolog szellemi társakra találni. És az is jó, hogy látjuk a művek megszületését, nemcsak a steril kiállító térben találkozunk a végeredménnyel.

A Miszla Art Kulturális Központ és Alkotóház nem kér a táborozó művészektől hozzájárulást, sőt, anyagköltség-támogatást fizet nekik. Az itt létrejött alkotások egy része a Miszla Art gyűjteménybe kerül.

Az adott év anyagát más városokban is bemutatják. Most Tamásiban és Budapesten terveznek ilyen tárlatot. Nagyobb merítést később végeznek. Bővebb kollekcióval Románia magyarlakta területére mennek majd: Kolozsvárra, Sepsiszentgyörgyre, Brassóba és Székelyudvarhelyre. A házigazda, Makay Tamás a Partium, felesége, Makayné Pál Berta pedig Erdély szülötte. Magyarországra 36 éve települtek át. Érden élnek, a miszlai kúriát 2009-ben vásárolták meg, és igényesen felújították. Sokféle öncélú dologra használhatták volna, de ők kitárták a kaput a kortárs zene- és képzőművészek előtt.

– Tulajdonképpen ennél öncélúbb dolog nincs – mosolyog Makay Tamás, aki maga is fest. – A fiatal, kreatív művészekkel való találkozás segít megtartani az ember szellemi éberségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában