Kiderül, miért elismertek a magyar rézfúvósok

2018.08.23. 17:30

Fesztivállá bővült az idei tubatábor

Az idei tubatábort fesztivállá bővítették a szervezők. Neves előadók lépnek fel az esti koncerteken, az újdonságokra is fogékony közönség pedig azt is megérthetik, miért olyanok a magyarok a rézfúvós zenében, mint a fociban a brazilok.

Budavári Kata

Tubatábor kilencedszer van Magyarországon, és ebből harmadszorra Pakson. Nem kell hosszan ecsetelni, milyen magas a színvonal, elég annyi, hogy a kilenc tanárból heten kiemelkedő magyar zenekarban játszanak vagy intézményben tanítanak, így például a zeneakadémia oktatói- vagy az operaház művészi gárdáját erősítik. Egy tanár ezen túl a frankfurti operaházból, egy pedig a luxemburgi filharmonikusoktól érkezett. Kovács Zalán László tubaművésztől, programigazgatótól megtudtuk, egyaránt megfordulnak ezen a héten Pakson tehetséges, most induló, illetve pályájuk zenitjén lévő tubások. Itt van Szabó László Liszt-, Apáczai- és Bartók-Pásztory díjas tubaművész is, akiről Kovács Zalán László azt mondta, egyfajta apafigura a hazai tubás társadalomban, és mindig azon volt, hogy összetartó közösséggé kovácsolja a hangszer hazai és nem nagy számú képviselőit.

A huszonöt növendék, akik között egyaránt van alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben tanuló diák, nem pihenni érkezett a táborba. A zenei foglalkozások nyolc-kilenc órás elfoglaltságot jelentenek minden nap, emellett gyakorolniuk is kell. Az estéken eddigi is a koncerteké volt a főszerep, idén azonban fesztivállá szélesedett a rendezvény. A programigazgató elmondta, nagyon kevesen tudják, hogy a magyarok a rézfúvós zenében olyanok, mint a fociban a brazilok. Egyaránt nagy számban találhatóak meg külföldi elit zenekarok művészei, a legrangosabb oktatási intézmények tanárai és a legnagyobb zenei világversenyek helyezettjei között. A fesztivál célja, hogy itthon is közismertté tegye hazánk e jelentős kulturális értékét, és ebben Paks önkormányzata hagyományteremtő szerepet vállalt, a fővédnökséget Szabó Péter polgármester örömmel vállalta el.

Áhítattal hallgatták

A nyilvános és mindenki számára ingyenes koncerteken fellépett többek Geiger György Kossuth- díjas trombitaművész, Szabó László Liszt-, Apáczai- és Bartók-Pásztory díjas tubaművész. Kovács Zalán László tubaművész Bábel Klára hárfaművésszel szerepelt az evangélikus templomban. Mint megtudtuk, az eddigi hangversenyeket áhítattal hallgatta a közönség, és vastapssal jutalmazta az előadókat. Pénteken este a tubatábor művésztanárai koncerteznek a művészeti iskolában, szombaton pedig a Készenléti Rendőrség Zenekarának Rézfúvós Együttesének műsorát hallhatják az érdeklődők a református templomban. Vasárnap délelőtt a zeneiskola udvarán lesz a zárókoncert, amelyen művésztanárok, növendékek együtt mutatkoznak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában