Változatos lesz a kínálat

2018.09.30. 20:00

Holnap kezdődik az Országos Könyvtári Napok programsorozat

A könyvtár szakma legnagyobb rendezvénye a hétfőn kezdődő Országos Könyvtári Napok programsorozat. Ennek kapcsán megyénk könyvtáraiban is egész héten különleges programokkal, előadásokkal, könyvbemutatókkal várják az olvasókat.

Budavári Kata, Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Holnap kezdődik az Országos Könyvtári Napok programsorozata. A rendezvény még tizenhárom évvel ezelőtt a Nagy olvasásból nőtte ki magát. Ez a szakma legnagyobb rendezvénye, amelynek fő szervezője az Informatikai Könyvtári Szövetség, és amelyet a huszonöt éves Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogat. Liebhauser János, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, a héten az ország minden könyvtárában egy arculatra felépített rendezvényekkel találkozik a látogató. A könyvtárak meg tudják mutatni magukat, ez pedig ebben az információ dömpingben nem semmi az igazgató szerint, és kiderül majd, hogy a szakma akár százezreket is meg tud mozgatni programjaival.

Tolna megyében kilencvenhét településen működik bibliotéka, Liebhauser János ígérete szerint, ahol élnek és mozognak a könyvtárosok, mindenhol lesz rendezvény. A központi könyvtárban legalább harminc esemény várható. Ezek közül Gacsályi József egykori kollégájuk, író könyvbemutatóját emelte ki az igazgató, valamint Hahner Péter történész 23 diktátor – Fejezetek a forradalmak történetéből című könyvének bemutatóját. Szintén fontosnak tartja, hogy Darvasi László is elhozza Szekszárdra legújabb könyvét. A mai magyar irodalom egyik legnagyobb alakja visszatérő vendég a megyei könyvtárban. Lesz szabaduló játék, amely a Szabadulj meg a könyvtár raktárából címet kapta, és amelyre öt-hat fős csoportok regisztrációját várják. Az új könyvtár épületről pedig Hodossy László építésszel beszélget majd a Könyves Vasárnapon Liebhauser János.

Ebben az évben az Országos Könyvtári Napok három jelentős eseményhez kapcsolódik: a Családok évéhez, a Kulturális örökség európai évéhez, illetve idén huszonöt éve annak, hogy létre jött a Nemzeti Kulturális Alap, amely kezdetek óta támogatja a hazai kultúra minden területét, így a programsorozatban kiemelt figyelmet fordítanak az NKA támogatásával elért legjelentősebb eredményeink bemutatására.

Megyénkben igen változatos programokat ígér a könyvtárak kínálata. Több helyen lesznek író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, van, ahol kirándulásra hívják az érdeklődőket, másutt játékos vetélkedőkkel készülnek. Az előadások több témakört felölelnek, így például lesznek úti beszámolók, természetvédelmi, vagy éppen történelmi témák is. Mindemellett beiratkozási akciókkal, könyvtárba csalogatókkal várják a leendő tagokat, egyes helyszíneken pedig a selejtezett, régi, adományba kapott könyvek örökbefogadására nyílik lehetősége az olvasóknak.

Könyves Vasárnap

A programsorozatot október 7-én a Könyves Vasárnap zárja. A könyvtárak rendhagyó programokkal, rendkívüli könyvtárnyitással, sokféle meglepetéssel várnak mindenkit ezen a napon. Az irodalmi játékok, könyvbemutatók, kiállítások, és különféle pályázatok között minden gyerek és felnőtt talál majd kedvére valót.

Minden korosztályra kiterjed a programkínálat

Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke azt írja ajánlásában, hogy a hazai könyvtárak összehangolt működésének eredményeként 2017-ben 7249 programon több mint kétszázötvenezren vettek részt az ország 1878 településének 2229 intézményében. Programsorozatuk idén is minden korosztályra kiterjed a legkisebb településektől a fővárosig. A hét tematikájának kialakításánál az egyes korosztályok életkori sajátosságai mellett a legaktuálisabb, sokak életére kiható témaköröket vették figyelembe. Ezek a Családbarát könyvtár, a Tudásátadás – tudásegyesítés, a Könyvtári kreatívok, az Olvasó-sokk és az Örökség és emlékezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában