festészet

2018.09.07. 15:30

Jótékonysági kiállítás nyílt Bátaszéken

Balogh Jenő festőművész képei díszítik a Petőfi Sándor Művelődési Ház falait Bátaszéken. A kiállítás október ötödikéig látogatható.

Fekete Dávid

Balogh Jenő, mint azt ő maga is elmondta, és ahogyan Csötönyi László, a Bátaszékért Marketing Kft. igazgatója is kitért rá beszédében, a Jótékonyság Világnapjának megteremtője. Amiképp elmesélte a művész, Indiában támadt az ötlete, hogy szeptember ötödike, Calcuttai Teréz anya halálának napja, a legalkalmasabb erre. Ezt a kezdeményezést 2011-ben a Magyar Parlament, 2012-ben az ENSZ Közgyűlése is megszavazta. Ahogyan Csötönyi László mondta a megnyitó után, úgy gondolták, mivel itthon tartózkodik a művész, jó alkalom a Bornapok előtt megnyitni ezt a kiállítást, így a fesztivál ideje alatt az ő képei is programlehetőséget nyújtanak.

Balogh Jenő több ízben kitért saját festészetére, saját művészetfilozófiájára. A Montevideót, New Delhit, az athéni Kulturális Olimpiát is megjárt művész azt mondta, ez a kiállítás a „Mentsük meg a Földet” nevet viseli, ő maga így alkot, a Planetáris tudat és a Föld megmentésének ideológiája mentén. Ahogyan azt Lovas Csilla, főmuzeológus is közölte megnyitó beszédében, az alkotó képei egyfajta látomásként, bolygónk pusztulásának víziójaként kelnek életre. Az emberi, állati élet vagy növényvilág nélküli festmények a jövőbe mutatnak, az élénk, erős színek pedig diszharmóniát teremtenek a pusztulás szörnyűsége és a látott képek szépsége miatt. Ugyanakkor nem a disztópikus jövőt festi meg, hanem intő jelet mutat a modern kor embere számára, ehhez segítségül egy korhadt fa örökkévalóságát hívta segítségül, ami visszatérő szimbólum Balogh Jenő művészetében.

A megnyitó után a vendégek pogácsát és üdítőt fogyaszthattak, és tovább hallgathatták a festőművész történeteit, például az észak-koreai diktátorról, vagy arról, miképp nem szabad a toalettet használni Indiában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában