jubileumi közgyűlés

2018.11.18. 13:00

A fiatalok is megőrzik és ápolják a hagyományt

Jubileumi közgyűlést tartott a gyönki Német Nemzetiségi Egyesület, mely az idén 25 éves. A szervezet elnöke, Kemler Imréné beszámolt az eddig végzett munkáról, és vázolta a közeljövő terveit.

Wessely Gábor

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Már 1991-ben létrehoztak egy Német Nemzetiségi Klubot, mintegy harminc taggal, mely az 1993-ban megalakult egyesület elődje volt. Szépen gyarapodott a létszám, ma már több mint százötven fős a társaság, s köztük sok a fiatal. A sváb hagyományok ápolását a következő generáció is fontosnak tartja Gyönkön.

A külkapcsolatok létrejöttében jelentős szerepe volt a helyi gimnázium tánccsoportjának. Több alkalommal szerepeltek a partnertelepüléseken, illetve fogadták az onnan érkezőket. A német Griesheim, Darmstsdt és Wilkau-Haslau, valamint a francia Bar-le-Duck városával, 1997-ben kötött testvérvárosi szerződést Gyönk.

A helyi rendezvények legtöbbjének lebonyolításában részt vállalnak a német egyesület tagjai, s vannak saját szervezésű programjaik is: farsangi bál, sváb disznóvágás, pünkösdi borudvar, Márton-napi újborkóstoló, mézeskalács-kiállítás, hagyományőrző estek.

Évente több pályázatot adnak be, s az így nyert pénzből vásároltak már számítógépet, projektort, mobil kemencét, kürtőskalácssütőt, sátrakat, székeket, asztalokat. Az idén egy ház megvételére is módjuk nyílt. Eddig nehézségekbe ütközött a nagy létszámú egyesület programjainak lebonyolítása. A Találkozások Házába – ahol az önkormányzat helyet biztosított a számukra – nem fértek be mindannyian. Most lesz tágas helyük, csak még rendbe kell hozniuk az épületet. Ezt nem pályázati pénzből vették, hanem egy gyönki elszármazott, Galántai János Jakab támogatásának köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában