színház

2018.11.17. 20:00

Együtt rezdül a nézőkkel

A Zita – „Magyar Királynék” sorozat történelmi játéka alig néhány héttel a premier után érkezett meg Szekszárdra. Bencze Ilona színművésznő főszereplésével játszották a megyeszékhelyen.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

A Babits Mihály Kulturális Központ Rendezvényterme adott otthont hétfő este a Zita – „Magyar Királynék” sorozat történelmi játéknak, amelyben a főszerepet Bencze Ilona alakítja. A Jászai Mari-díjas érdemes művésszel ennek kapcsán beszélgettük.

– Kicsit messze volt a színpadtól a közönség, nyilván ott vannak a nézők, ahol a széksorok, egy színésznek viszont nagyon fontos egy ilyen kamaradarabnál, hogy együtt rezdüljön a nézőkkel. Kell, hogy érezzük, hogyan reagálnak, milyen érzelmi állapotban vannak, ez a darab ezt megköveteli, de a végén éreztük, hogy mennyire tetszett a szekszárdiaknak az előadás. Ezért is ragaszkodunk a kisebb színházi termekhez. A Zita egyébként egy háromszereplős kamaradarab 1 óra 20 percben, szünet nélkül, minimál díszlettel, nem is lehetne nagyszínpadra feltenni – mondta Bencze Ilona.

A művésznő elmondta, hogy szereti maga kiválasztani a kellékeket, a parókát, a cipő is a sajátja. A fehér csipkével díszített elegáns fekete ruhát Nyírő Bea színész-rendező-jelmeztervezővel együtt találták ki. – Számomra mostantól így néz ki Zita királyné – tette hozzá a színésznő.

A nagymamaszerepet megformáló Bencze Ilona a való életben kortalan. A kérdésre, hogy ezt minek köszönheti, így válaszolt:

– Az, hogy az ember csak létezik, vagy sugárzik is, egyrészt genetika, másrészt lelkiállapot kérdése. Pedig sokat dolgozom. Szabadidőm egyáltalán nincs, nyári szabadságom sem volt. Rettenetesen fáradt vagyok. Azt hiszem aludnom, sétálnom kellene és sokat együtt lenni a családommal. Egy színész azonban soha nem rendelkezik a saját idejével. Nem tudunk tervezni, mert mások terveznek velünk. Ha kitűznek egy előadást, azt el kell játszani. De ez egy ilyen hivatás, a színész a közönséget szolgálja – zárta gondolatait a művésznő.

Kifejezetten neki írták a szerepet

Bencze Ilona a Katona József- pályázat nyertes történelmi játékának szerepét Darvasi Ilonának, a Turay Ida Színház igazgatójának köszönheti. Pontosabban az ő kérésére írta kifejezetten neki Topolcsányi Laura. – Lauránál ez a negyedik szerepem, a darab üzenetét fontosnak tartom, mert csak kevesen tudják, milyen volt igazán az utolsó magyar király és királyné. A karakterben kiválóan megtalálom önmagam, a kollégáim – Pánics Lilla és Falusi Balázs Áron – pedig remekelnek. Jól működünk együtt. Lilla például, aki az unokámat játssza, a növendékem volt, tőlem tanulta a színészmesterséget – mesélte Bencze Ilona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában