kiállítás

2018.12.05. 20:00

Szeretettel várják a fiatal alkotókat a szekszárdi foltvarrók

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a Babits Mihály Kulturális Központ márványtermében a foltvarrók hagyományos adventi kiállítása, amely december 18-ig tekinthető meg.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

Megnyílt kedden délután a Szekszárdkörnyéki Foltvarró Egyesület hagyományos adventi kiállítása. Zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők a Babits Mihály Kulturális Központ márványtermét. Az egyesület tagjai tombolajegyeket kínáltak, amelynek a bevételét az idén kivételesen nem jótékony célra költik. Jövő év szeptemberében ugyanis Szekszárd ad otthont a Magyar Foltvarró Céh megalakulásának 30. évfordulóját ünneplő eseményeknek, mondta el lapunknak Acélosné Solymár Magdolna, az egyesület elnöke. Ehhez a város nagyvonalúan ingyen adja a kiállítóhelyeket, vannak szponzoraik és januárban majd pályáznak is, tette hozzá.

Ugyancsak hagyományosnak mondható, hogy szebbnél szebb figurális, geometrikus, vagy éppen elvont képeket, terítőket, falikárpitokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Láthatók a bemutatón női táskák, játékok és más tárgyak is. A kiállítás a mottója: A természetben nincsenek sem jutalmak, sem büntetések, következmények vannak. Ezzel kapcsolatban kérdésünkre Acélosné Solymár Magdolna elmondta, hogy a foltvarrás egyúttal takarékosság is, hiszen már használt ruhadarabok ép részéből, vagy maradékokból dolgoznak, s a takarékosság kapcsolatban van a környezetvédelemmel. Azért választották ezt a mottót, mert ha mindenki tesz egy kicsit a környezeti károk enyhítésére, ezek összeadódnak. A fenyegető klímakatasztrófáról Baloghné Gaál Zsófi környezetmérnök tartott előadást, amelyben kifejtette, hogy milyen drámai következményekkel jár a fagyos napok számának csökkenése és a forró időszakok növekedése. Emellett, a nagy arányú hústermelés, a műanyagok elterjedése beláthatatlan és visszafordíthatatlan következményekkel járhat az élővilágra.

A foltvarrók kiállítása december 18-ig tekinthető meg, az intézmény nyitvatartási idejében.

Szeretettel várják a fiatalokat

A foltvarró egyesület a korábbi szakkörből jött létre 2000-ben, mely az akkor még Babits Mihály Művelődési Házban működött. Mint Acélosné Solymár Magdolna elmondta, komoly gondjaik vannak. Az elöregedés veszélye fenyegeti az egyesületet. Szeretnék megnyerni a fiatalokat az ügynek, illetve ennek a szép kikapcsolódásnak, sőt a tehetségtől függően akár művészi munkának is tekinthető elfoglaltságnak. Ezért minden évben szerveznek foltvarró tanfolyamot, januárban lesz a következő, amelyre, illetve az egyesületbe is várják a fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában