Feil József

2019.01.05. 07:00

A paksi fafaragó paraszti életképeket készít

Tizenöt éve kapta meg a „Népi Iparművész” címet a paksi fafaragó, Feil József. Nem mindenki tud megélni abból, amit igazán jól csinál. Jó példa erre Feil József.

Wessely Gábor

Feil József kiváló fafaragó, de biztos és rendszeres jövedelme nem származott ebből a mesterségből. Úgyhogy pénzkereső foglalkozásai mellett, szabadidős tevékenységévé vált a kisebb-nagyobb faszobrok készítése.

Ez év elején vonult nyugdíjba – az atomerőműben volt öltözőügyeletes –, és most már annyi időt szentelhet az alkotásra, amennyit csak akar.

Ácsnak tanult, Dunaújvárosban. Ott szerette meg a fát. Körülbelül 15 évesen látott egy kis, faragott parasztszobrot, s úgy gondolta: ilyesmit ő is készíthetne. Az első munkája egy juhász volt, aztán sorakoztak az egyre bonyolultabb, részletgazdagabb művek, a betlehemi jelenetig, a király- és művészportrékig bezárólag. Köztéri alkotásai is láthatók az atomvárosban.

– Legtöbbször diófával, juharral, cseresznyével, hárssal dolgozom – mondja –, és a paraszti életképeket, lovakat, kutyákat ábrázolom legszívesebben. Gyerekkoromban megérintett ez a világ, édesapám kovácsként dolgozott a téeszben. Egy kovácsszobromat a paksi képtárban is kiállították, még akkor, amikor az Erzsébet Szállóban működött. Sok munkám van magángyűjteményekben, köztéren kettő áll: a Makovecz-templom mögött egy négyméteres Jézus, és a Kálvária-temetőben egy ugyanakkora kereszt, göcsörtös fából. Ezzel akartam szemléltetni, hogy a magyarság, nehéz sorsa ellenére is kitartott a vallás, a kereszténység mellett.

Sok minden kikerül Feil József műhelyéből, ami fából elkészíthető, az apró angyalkáktól a mázsás székekig, padokig. Mégsem halmozzák el megrendelésekkel. A természetes anyagok háttérbe szorulnak a műkütyükorban.

– Ismerni kell a fát – hangsúlyozza –, itt nincs visszavonás gomb, mint a számítógépnél; amit elrontottunk, úgy marad. Én a természetesség híve vagyok, a megmunkálásban is. A véső és a kalapács a szerszámom, ki nem állhatom az esztergálást. Szeretek rajzolni, vázolom, hogy mit akarok előállítani, aztán elkezdem kibontani az anyagból a formát. Most egy táncos páron dolgozom, örömteli várakozással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában