Biszák László

2019.01.17. 17:32

Kipróbálná a festő, milyen emberi hamvakból alkotni

Az emberi hamvak művészi feldolgozása, egy-egy festmény, szobor vagy az elhunytról készített arcportré segíthet a gyászolónak, hogy fel tudja dolgozni szerettének elvesztését – mondta lapunknak Biszák László festőművész, aki egy már kidolgozott technika alapján szívesen alkotna képeket emberi hamvakból.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

A rendőrségen dolgozott igazságügyi orvosszak-értő mellett, számtalan gyilkossági ügyben vett részt, kapcsolatban volt az áldozatokat gyászolókkal. Ma már ugyan évtizedek óta festőművészként ismerjük Biszák Lászlót, aki azt mondja, sosem felejti el, hogy egy-egy tragédia során milyen borzalmakkal szembesült. Majd’ húsz évet dolgozott kórházban is, így tudja, hogy azok, akik elvesztették szeretteiket, soha nem dolgozzák fel a történteket, egész életüket végigkíséri a gyász. Biszák László szerint viszont az emberi hamvak művészi feldolgozása, egy-egy festmény, szobor vagy az elhunytról készített arcportré segíthet a gyászolónak együtt élni a veszteség okozta fájdalommal.

– Sokaknak talán mindez morbidul hangzik, ám az sem szebb, amikor az elhunyt hamvait a spájzban vagy a szekrényben tartják – mondta lapunknak Biszák László festőművész. – Az ötletemet egy hollandiai festőnő inspirálta, aki szintén sokáig őrizte otthonában a férje hamvait. Rakosgatta, pakolgatta, végül kitalálta, hogy a hamvakkal megfesti kedvenc kirándulóhelyüket. Elmondása szerint megnyugodott, mert úgy érezte, vele van a férje. Tény, hogy soha nem lehet feldolgozni egy fontos személy elvesztését, tudok olyan gyászolókról, akik még húsz év múlva sem dobják ki elvesztett hozzátartozójuk ruháit, és képtelenek elhinni, hogy már nincs velük – tette hozzá.

Már a 90-es évek elején fontolgatta, hogy belevág az emberi hamvak művészi feldolgozásába, amely segíthet a gyászolóknak, hogy lelki összeköttetésben tudjanak maradni az elvesztett a személlyel. Az emberi hamvakkal alkotás technikája a következő: az elhalt arcáról gipsszel úgymond negatívot vesznek, azaz a folyékony gipszet hagyják megszáradni az arcon, mielőtt leemelik róla. Miután megtörtént a hamvasztás, a hamvakat egy speciális ragasztóval malterszerűen összekeverik, és azzal töltik ki a negatívot, azaz az arclenyomatot; így kapnak egy úgymond domborműves arcot, amelyet bronzzal, arannyal is színezhetnek, festhetnek, és szobrot, domborművet tudnak belőle készíteni, de akár egy nagyobb festmény is születhet a hamvak felhasználásával. Biszák Lászlónak ugyan még nem volt ilyen megrendelése, de úgy érzi, ha lenne, azzal segíthetne a gyászolóknak. – Amikor a festészetet kezdtem, akkor még a temetések 10-12 százalékát tették ki a hamvasztások, ez manapság már 80 százalékra emelkedett – mondta.

– Egy, a magánéletemben történt fontos változás miatt negyvenévesen úgy határoztam, hogy kizárólag a művészetekkel szeretnék foglalkozni. Az utam először egy alkotótáborba vezetett, ahol jól éreztem magam, és végül az ecsetek, festékek, vásznak, festmények, műalkotások kezdték kitölteni az életemet. Amit megtanultam, nem lehet olyan képet festeni, hogy mindenki tetszését elnyerje. A képzőművészet megalkuvás, bármit csinálok, ellenszenvet és rokonszenvet is kiváltok – mondta Biszák László, aki művészi élete során már több ezer képet festett, évente legalább három-négy kiállítása volt.

– Már nem ugrálok úgy a létrán, mint tizenöt évvel ezelőtt, a kiállítás költséges, nagyon sok elfoglaltsággal jár, ezért a legközelebbi kiállításom csak jövő januárban lesz. Idén a családommal töltök sok időt.

Biszák Lászlónak van egy képekkel berendezett műterme, ahová előzetes bejelentkezés után – telefonon a 20/257- 1644-es számon – szívesen várja a látogatókat, nézelődőket. Márciusban például szekszárdi nyugdíjasok két csoportban érkeznek hozzá egy teadélutánra.

Idén már négy képet festett

Biszák László festőművész akár hónapokig képes gondolkozni azon, hogy miről szóljon a következő festménye, ám ezek után akár egy nap alatt is elkészíti legújabb művét. Témaválasztás tekintetében a különleges, érdekes alkotásokat részesíti előnyben, legyen szó akár egy 3 dimenziós hatást keltő műről. Idén már négy képet festett, új festményei gyorsan száradó, vízálló akrillal készültek. A művek címei A tomboló király, a Buliból hazafele, az Idő-tér-kép, valamint a Csak ülök a fotelben, testem lassan szétfolyik, miközben létem szétporlik címet viselik. Az Idő-tér-kép című mű érdekessége, hogy a Tolnai Népújság tavalyi cikkét, betűit, fotóját használva festette a képet, megelevenítve a múltat; Biszák Lászlónak egyébként nem ez az első ilyen alkotása. Üvegtárgyakat, szobrokat is készít, amelyekhez vegyes technikát használ. Kedvenc alkotóelemei a textil, a drót, a szög vagy akár a csipke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában