Magyar Kultúra Napja

2019.01.22. 07:00

Már három évtizede jeles ünnep ez a nap

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Ez a nap – tehát január 22-e – 1989 óta a Magyar Kultúra Napja. 

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

A kezdeményezés ifj. Fasang Árpád zongoraművészhez köthető, aki már 1985-ben előállt ezzel a javaslattal. Az ötletből négy év múlva lett valóság. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk tárgyi és szellemi értékeinket.

Ifj. Fasang Árpád édesapjának, id. Fasang Árpádnak egyébként Tolna megye székhelye is sokat köszönhet. Néhai Husek Rezső zongoraművész egyik interjújából tudjuk, hogy id. Fasang Árpád, mint a Népművelési Minisztérium osztályvezetője 1955-ben, „feletteseitől kérte még hat új zeneiskola létesítését olyan városokban mint Komló, Salgótarján, bányavárosok, ipari központok területén és a végén hatodiknak Szekszárdot.”

A haza és haladás jelszavát zászlajára tűző Kölcsey Ferencnek (1790-1838) pedig az összmagyarság köszönhet nagyon sokat. Erről a Magyar Kultúra Napjának első megrendezésekor nyilatkozott a Tolna Megyei Népújságban Gacsályi József, a tolnai gimnázium magyar nyelv és irodalom tanára. A Himnuszról szólva elmondta: „Nem kell aktualizálni a költeményt, mert magától aktuális.” Szerzője pedig meghaladta kortársait, ezt bizonyítják azon gondolatai, melyeket megfogalmazott akár „A szatmári adózó nép állapotáról”, akár a „A szólásszabadság ügyében” tartott országgyűlési beszédeiben.

Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat.

Mai rendezvények az évfordulón

A Szekszárdi Közművelődési NKFT. elnyerte a Minősített Közművelődési Intézmény címet: a díjátadó 15 órakor lesz a budapesti Hagyományok Házában. Bonyhádon, a Völgységi Múzeumban 16 órától Kaczián János mutatja be Múltidő című kötetét. A Wosinsky Mór Megyei Múzeumban 14 órától dr. Gaál Zsuzsanna Szekszárd a két világháború között című, kiállításvezető füzetének bemutatója zajlik. A Szekszárdi Garay János Gimnáziumban 12.30 órától A magyar zenekultúra fejlődése címmel Käfer György klarinétművész, tanár, Opera Nagykövet tart előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában