Weisz Béla

2019.01.29. 20:00

Másfél perc jókedv mögött két havi munka van

Animációs kisfilmeket készít Közmondások címmel Weisz Béla. A szekszárdi karikaturista, mozdulattervező és rendező egy ideig Franciaországban is dolgozott.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Közmondások. Ezzel a címmel készít rajzfilmsorozatot a szekszárdi Weisz Béla, amit majd a Duna TV ad le az év közepe felé.

Egyelőre három, másfél perces epizódra vonatkozik a megrendelés, de természetesen folytatni szeretné a sorozatot, ha az anyagiak rendelkezésre állnak.

‒ A Magyar Média Mecenatúra jóvoltából jutottunk támogatáshoz – mondja. – Kecskeméti az alkotógárda: Mikulás Ferenc a producer, Vécsey Vera a gyártásvezető, jómagam vagyok a forgatókönyv­író és rendező, s érdekes a zeneszerző személye is, mert tolnai származású, Kalotás Csaba. A pénz folyósításának egyik feltétele, hogy találjunk befogadó tévécsatornát. Szerencsénkre már ez meg is oldódott: elsőként a Duna Tv adja le a kisfilmeket.

Régi kapcsolata van Weisz Bélának a Kecskeméti Rajzfilm­stúdióval. Ott indult a szakmai pályafutása.

Első karikatúrája a Ludas Matyiban jelent meg, még középiskolás korában. Érettségi után, 1983-ban, kereste a helyét. Grafikával, rajzzal, humorral kapcsolatos pályára szeretett volna kerülni, leginkább az animációs filmkészítés érdekelte, de akkoriban, a magyar felsőoktatásban nem volt lehetőség ilyen irányú képzésre. Kapóra jött neki, hogy az Új Tükör című lapban megjelent egy hirdetés: Kecskeméten fázisrajzolót kerestek. Felvették és tanulási lehetőséget is kínáltak. Neves szakemberek adták át tudásukat a fiataloknak: Jankovics Marcell, Gémes József, Nepp József és Cseh András. A János vitéz, a Mézga család, a Vili, a veréb, a Vackor és más legendás rajzfilmek alkotói. Alaposan megtanulta a mesterséget, és tíz évvel később már forgatókönyvíróként és rendezőként is tevékenykedett.

Az igazán komoly sikert a Leo és Fred című sorozat hozta. Az első tizenhárom epizódot Tóth Pál írta és rendezte, abban Weisz Béla fázisrajzolóként vett részt.

A második tizenhárom részt viszont már teljesen rábízták, írta és rendezte is az epizódokat.

Úgy tűnik, ez a tizenhármas széria jellemzi a rajzfilm­készítő világot. Most, a Közmondásokból is tizenhárom folytatást terveznek, ennek elkészítésére pályáznak. A már meglévők címe: Nem látja a fáktól az erdőt, Minden szentnek maga felé hajlik a keze, Éhes disznó makkal álmodik.

‒ Rengeteg munka van ezekben – hangsúlyozza. – A végeredmény egy másfél perces kisfilm, annak létrejöttéig azonban két hónapot dolgozik a stáb.

Hosszú évek után most már végre vége a szakmai mélyrepülésnek

Örülnek, hogy dolgozhatnak, mert hosszú, sanyarú időszakon van túl a szakma. Körülbelül 1995-től 2010-ig tartott a mélyrepülés. Alig készültek animációs filmek és karikatúrákra sem volt fizetőképes kereslet. A szekszárdi képalkotó legtöbb rajza régebben a Kurír mellékletében, az Elefántban jelent meg, az utóbbi időben pedig a Vasárnapi Hírekben és a Hahotában publikál. Több karikatúráját közölte a Tolnai Népújság is. Olyan időszaka is volt, amikor külföldön próbált szerencsét. Kijárt vagy tíz évig Franciaországba – Valence-be –, ahol mozdulattervezőként és animátorként dolgozott, illetve a rajzfilmstúdió által létrehozott főiskolán workshopokat tartott. Egész estés filmek készítésében is részt vett kinn, s két kisebb animációs film a saját rendezésében született meg: a Kíváncsiság és az Egyetlen, csodálatos Európa. Ezeket a kontinens több országában vetítették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában