emlékeztek

2019.01.18. 20:00

Mészöly Miklós írásaival máig hat a kortárs szerzőkre

Mészöly Miklósra emlékeztek pénteken szülővárosában, Szekszárdon. A hagyományokhoz híven az emléknapon adták át az íróról elnevezett emlékplakettet és díjat.

Hanol Erzsébet

Holnap lesz kilencvennyolc éve, hogy megszületett Mészöly Miklós. Rá emlékezve pénteken tizenhatodik alkalommal rendezte meg a megyeszékhely önkormányzata és a Mészöly Miklós Egyesület a Mészöly Miklós Emléknapot. A rendezvény Ács Rezső polgármester, valamint Szörényi László, az egyesület elnökének köszöntőjével kezdődött a Művészetek Házában, majd előadások hangzottak el Mészöly pályakezdéséről és a Vadvizek novelláiban előbukkanó szekszárdi helyszínekről. A délelőtti programot egy filmvetítés zárta, amelyben a 2006-os Mérszöly Miklós-díjas Darvas Lászlót mutatták be.

A díjátadót követően a megemlékezők megkoszorúzták Mészöly Miklós emléktábláját, az író Bezerédj utcai szülőházánál

Ezt követően adták át a szekszárdi önkormányzat által alapított Mészöly Miklós Emlékplakettet és a Mészöly Miklós Egyesület íróról elnevezett díját. Előbbit Jankovics Zoltán költő, művelődésszervező vehette át, akit Dicső Zsolt író, költő, barát méltatott. Mint mondta, Jankovics Zoltán a PAD Irodalmi és Művészeti Folyóirat alapítószerkesztője, a „Pad” Irodalmi Művészeti és Kulturális Egyesület elnökhelyettese, a Magyar Küldeményművészeti Társaság tagja, a Szekszárd Bormúzeum művészeti vezetője, a Szent György Lovagrend tagja, a Nyomdai ötletek Kft. tulajdonosa, a Mészöly kultusz avatott ápolója, nagyvonalú támogatója.

Születés című verseskötete 1993-ban jelent meg. Versei olvashatóak többek között a Lyukasóra, a Spanyolnátha, A Pad, a Magyar Műhely és az Új Dunatáj című folyóiratokban. Számos képzőművészeti kiállítás, valamint szekszárdi művészeti és kulturális esemény szervezője, résztvevője.

A 2000-es évek elején kezdte meg többekkel együtt kitartó harcát a Mészöly-tanya megmentéséért és alkotóházzá alakításáért, amelynek megvalósulása a város támogatásával mára kézzelfogható közelségbe került. Jankovics Zoltán kezdetektől részt vesz a Mészöly Miklós Emléknap szervezésében, és ugyancsak indulás óta aktív tagja a Szekszárdi Magasiskola Mészöly Miklós Irodalmi Akadémia és Írói Mesterkurzus szervezőbizottságának.

Jankovics Zoltán az önkormányzat által alapított emlékplakettet kapta

A Mészöly Miklós-díjat idén Szvoren Edina vehette át Verseim című kötetéért. Az írót és művét Szörényi László méltatta. Úgy fogalmazott, hogy a kötet a rövid próza és a kisregény sikeres egyesítése. Meghatározó eleme a megbocsátás, kerete a család mint kényszerközösség, amely további kényszerközösségekbe – település, ország, társadalom – illeszkedik. – Nehezen kezdtem írni, holott első felnőtt olvasásélményeimtől kezdve foglalkoztatott a dolog – vallott magáról köszönőbeszédében Szvoren Edina. Elmondta, hogy aztán szinte napi penzumként kezdte gyártani a töredékeket, 2004-2005-ig azonban nem volt egyetlen befejezett műve sem. Utólag azzal magyarázza a változást, hogy a 2000-es évek elején megváltoztak az olvasási szokásai. Középiskolás korában és később is csak világirodalmi alkotásokat olvasott, majd kezébe vette régi magyar írók műveit, és elkezdte azokat is olvasni. Mészöly Miklós szövegeivel is ekkor találkozott. Neki is köszönhető a felismerés, miszerint az irodalmi nyelv nem a csomagolása valaminek, hanem maga a gondolat. A Verseim a negyedik kötetete, 2018-ban jelent meg.

A díjátadót követően az emléknap résztvevői megkoszorúzták Mészöly Miklós emléktábláját, az író Bezerédj utcai szülőházánál, majd beszélgető, emlékező délutánra vártak minden érdeklődőt az Irodalom Háza – Mészöly Miklós Emlékházban, ahol Szörényi László és Szkárosi Endre, a Mészöly Miklós Egyesület elnökének és alelnökének vezetésével a Szvoren Edinával beszélgettek. Az emlékplakett kitüntetettjével, Jankovics Zoltánnal Dicső Zsolt beszélgetett ezt követően, végül a pályakezdés érdekességeiről hallhattak a megjelentek.

Előző nap kiváló rendezvények adták meg az alapot a pénteki emléknaphoz

Az ünnepségen a zeneiskola növendékei, Sági Róbert és Kovács-Szabó Áron, Hájas Kristóf és Szabados Balázs, illetve Farkas Gréta adtak műsort Lozsányi Tamás orgonaművész kíséretében, valamint az előző napi Mészöly Miklós Vers- és Prózamondó Verseny díjazottjai álltak a közönség elé. Az első helyezett Kecskeméti Bence Odin, a második Lekics Mátyás Jenő és a harmadik Logoda Izabella tolmácsolásában hallhattak a megjelentek egy-egy Mészöly-prózát.

A vers- és prózamondó versenyt a Mészöly Miklós Emléknap előrendezvényeként tartották csütörtökön a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán. Ugyancsak az egyik előrendezvény volt a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban Polcz Alaine Gyermekkorom című új könyvének bemutatója, amelyet Ablonczy Anna ajánlott az érdeklődők figyelmébe. A napot egy ősbemutató zárta a Művészetek Házában: Kovács Viktor és Kovács Dominik jóvoltából A téglaégető dala – Korai Mészöly-írások felolvasó színházi adaptációja volt látható.

/Borító fotónkon: Szvoren Edina Szörényi Lászlótól és Ács Rezsőtől vette át a díjat/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában