oktatás

2019.02.24. 07:00

Igazi kihívás lesz az angol nyelvű képzés

Minden korábbinál magasabb fordulatszámra kapcsolt a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi Kultúratudományi, Pedagógiai és Vidékfejlesztési Kara.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Makovics Kornél

Az oktatói értekezlet és a kari tanács egyhangú támogatása mellett, további négy évre kinevezte a PTE rektora prof. dr. Szécsi Gábort a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánjának, aki az elmúlt év végéig megbízottként tevékenykedett. A pályázaton egyedül indult, nem volt versenytársa. Mint lapunknak elmondta, a pályázati folyamat alkalmat adott arra is, hogy kollégáival átgondolják, melyek azok a stratégiai tervek, amely középtávon meghatározhatják a kar fejlődését. Mivel a dékánhelyettesek megbízásának időtartama megegyezik a dékáni megbízás időpontjával, januártól új dékánhelyetteseket is kellett választani, akik előbb megbízottként, majd egy pályázati folyamat végén kinevezett helyettesként segíthetik a dékán munkáját. A dékánhelyettesek személyére a dékán a kari tanács véleményének figyelembevételével tett javaslatot a rektornak, aki fél évre három helyettes bízott meg ezzel a feladattal.

Maradt a posztján dr. Bús Imre, de ezúttal mint általános és tudományos dékánhelyettes, dr. Zádori Iván feladatköre nem változott, a nemzetközi és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettesként folytatja munkáját. A kar oktatási ügyeiért felel a korábban ugyanezt a feladatot dékáni megbízottként ellátó dr. Koltai Zoltán. Egy poszton történt változás, prof. dr. Nagy Janka Teodóra a jövőben dékáni megbízottként lát el koordinátori feladatokat új képzések indítása, nyitott egyetemi programok megvalósítása és egyes tudományos, kutatási programok szervezése terén, emellett tanszékvezetőként és kutatócsoport-vezetőként vesz részt a kar oktatási és tudományos tevékenységének koordinálásában.

Az intézetigazgatók is megkapták a megbízatásukat, közöttük két új van. A Kultúra és Társadalomtudományi Intézet élére dr. Nemeskéri Zsolt került, az Illyés Gyula Gyula Pedagógusképző Intézet vezetője dr. Boronkai Dóra, a Vidékfejlesztési Intézeté pedig dr. Szemethy László lett. Külön kiemelte a dékán, hogy ettől a tanévtől dr. Boros János, akadémiai doktori címmel rendelkező egyetemi tanár, doktori iskolai vezető is tagja lett a KPVK oktatói karának. Ami jelentős mértékben hozzájárult a kar oktatói kiválósági mutatóinak megerősödéséhez. Mint ismeretes, e mutatók alapján a kar 2018-ban az ország második legjobb pedagógusképzési intézménye lett. További fejlesztésekkel akár első helyre is feltornázhatják magukat ezen a ranglistán, ami fontos marketingérték lehet a jövőben a KPVK számára, tette hozzá a dékán. Tapasztalataik szerint megnőtt a kar iránti társadalmi, kulturális és főleg a hallgatói érdeklődés.

Két nagy tervük valósulhat meg a közeljövőben. Készül az angol nyelvű óvodapedagógus-képzés anyaga, amely egy viszonylag gyors engedélyeztetési eljárás eredményeként akár már a következő tanévben indíthatóvá válik. A külföldiek mellett olyan magyar hallgatókat is várnak a képzésre, akik más országban szeretnének pedagógusi munkát vállalni. Némiképp meglepő módon Kínában is mutatkozik érdeklődés a magyar pedagógiai gondolkodás, technikák, módszerek iránt. Így várhatóan onnan is érkezhet egy csoportnyi hallgató már a közeljövőben. A karon jelenleg tanulmányaikat végző hallgatók figyelmét is felkeltette a tervezett angol nyelvű képzés.

Angol nyelvű tervezett képzések

Két-három éven belül ugyancsak angol nyelven indulhat a tájkultúra menedzsment vidékfejlesztési mesterképzés. Addig is a tervek szerint meghirdetnek a tárgykörben egy két féléves angol nyelvű szakirányú továbbképzést, mintegy felmérve a külföldi és hazai hallgatók téma iránti érdeklődését. Több más képzési tervről is folynak tárgyalások, egyeztetések, illetve jelenleg is zajlik néhány képzés akkreditációs folyamata. Ez utóbbi körbe tartozik például a gyógypedagógia, valamint a vidékfejlesztési agrármérnök szak. Az atomerőmű bővítését célzó Paks2 program kapcsán is vannak elképzeléseik új továbbképzési, felnőttképzési és átképzési programok kidolgozására és megvalósítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában