kultúra- és közösségformálás

2019.02.27. 20:00

Könyv Kata kiállításával indult el az Új Látás című program

JelenLét címmel Könyv Kata munkáiból nyílt kiállítás Kölesden. Egyúttal kultúra- és közösségformáló program indult nyolc település részvételével.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

A Tolna Megyei Önkormányzat fontos feladatának tartja a Tolna megyei identitás erősítését ezért közösségfejlesztő programokat valósít meg nyolc település részvételével. A projektben közel száz program várható 2021 tavaszáig több területen. A képzőművészeti vonal nyitó rendezvényét ma este tartották meg Kölesden a művelődéséi házban. Ezzel elindult az Új Látás című program, amelynek révén Baranyai László népművelő kultúra és közösségformáló munkáját elevenítik fel.

Az első rendezvény Könyv Kata Barcsay-díjas festőművész JelenLét című kiállításának megnyitója volt. Fehérvári Tamás, a megyei önkormányzat elnöke köszöntő beszédében elmondta, hogy a világ nem feltétlenül jó irányba változik, épp ezért kell még inkább vigyázni a valódi értékekre.

Könyv Katát és munkáit Baky Péter festőművész méltatta. Elmondta, hogy a kiállító művész megkerülhetetlenül jelen van a kortárs magyar képzőművészet mindennapjaiban. Nem újabb fotóalapú festészetről van szó, hiszen Könyv Kata festészete jóval több ennél: elvesz valamit a világból, érzelmileg és értelmileg is átformálja, így hoz létre műalkotást. Művészetének megismerése igazi kaland, amely értő, kíváncsi befogadót igényel.

Mint kiderült, a fiatal alkotót kérték fel az Új Látás program szakmai vezetőjének. Könyv Kata megköszönte a felkérést, és azt is, hogy sokan fogadták el a meghívást a kiállítás megnyitóra. Akárcsak Baky Péter, ő is beszélt a modern vizuális világ nyújtotta instant élményről, és azt is mondta, hogy a látványért dolgozni kell. Könyv Kata egy szép kölesdi hagyományt folytatva felajánlotta egy képét a Baranyai László által létrehozott Kölesdi Képtárnak. A gesztust az est moderátora, Baranyai László lánya, dr. Baranyai Eszter megyei aljegyző köszönte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában