Csuhaj Tünde

2019.02.25. 10:30

Tojáshéjba marat domborműveket

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Már felkészült a húsvétra Csuhaj Tünde. A héten utazik dekoratív, maratott, csipkézett tojásokkal a nagy európai seregszemlékre: Németországba és Svájcba. Külföldön szinte ismertebb, mint itthon. Közel harminc éve űzi ezt szép, ritka mesterséget a szekszárdi alkotó.

Lúd-, fácán-, hattyú-, emu-, nandu- és strucctojásokat csipkéz, egyedi műveket hoz létre, úgynevezett plasztikus maratással. A tojások héja több rétegből áll, s az avatott kismester, aprólékos munkával, káprázatos mini-domborműveket állít elő e rétegekbe hatolva. Általában többféle technikát alkalmaz: áttörést is, maratást is, színezést is. Vannak gyűjtők nyugaton, akik kifejezetten az ő munkáit keresik.

Mivel 65 éves, foglalkoztatja már az általa létrehozott érték megmaradása is. Gyűjtők hagyatékát az utóbbi időben több településen helyezték el múzeumokban – itthon és külföldön –, s itt-ott alkotói állandó tárlatok is létesültek. Úgy gondolja, hogy Szekszárdon is turistacsalogató látványosság lehetne egy ilyen egyedi kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában