Művésztelep

2019.07.24. 14:00

Tizenkét művész alkotott Miszlán a tíz nap alatt

Csak meghívásos alapon lehet bekerülni a miszlai Színdaráló Művésztelep tíznapos alkotótáborába. Tizenkét művész, köztük grafikusok, festők, szobrászok, iparművészek alkothattak a harmonikus környezetben.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

A Színdaráló Művésztelepnek – idén tizenkét alkotónak – a Miszla Art Kulturális Központ és Alkotóház adott otthont. Az immáron kilencedik művésztelep résztvevőinek sorában grafikusok, festők, szobrászok mellett ötvös és bőrdíszműves is alkotott. A tíz nap alatt harminckét munka született.

– Az alkotótáborban csak meghívásos alapon lehet részt venni, többen sokadszorra, már barátként térnek vissza. A művésztelep két kurátorával közösen választjuk ki, hogy kiket szeretnénk meghívni, visszahívni. Többségében Magyarországról, de Erdélyből, a Felvidékről, és a Vajdaságból is érkeztek hozzánk művészek. Talán az idén fiatalabb generáció képviseltette magát, mint eddig, de ami igazán számít, azaz hogy a meghívott művészek hazánkban és külföldön is elismertek legyenek, a meghívásnál meghatározó szempont volt – mondta Makayné Pál Berta tulajdonos.

A meghívott alkotók név szerint: Bandis Barbara képzőművész, Esse Bánki Ákos festőművész, Gáspár Annamária festőművész, Gáspár Gyula festő- és grafikusművész, Horváth Lóczi Judit képzőművész, Majoros Áron szobrász, Mayer Éva képzőművész, Mizsák Gergő festőművész, Oláh Anna bőrdísz­műves és divatmárka-tulajdonos, Oláh Sándor ötvös, Zeman Zoltán tervezőgrafikus, Zeman-Juhász Éva tervezőgrafikus, mindketten az Eszterházy Károly Egyetem oktatói és az idei művésztelep kurátorai.

Az alkotóknak esténként lehetőségük volt bemutatni műveiket, de előadásokat is meghallgathattak. A művésztelepre érkezett erdélyi építész, Márton Ildikó, például a népi építészet rejtelmeibe avatta be őket, és Balázs Katalin Benigna művészettörténész a kiállítás megnyitása mellett szintén tartott előadást a szociális terekről és azok hasznosításáról. Az utolsó napon a helyszínen kiállításon bemutatták minden alkotó itt készült munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában