alkotótábor

2019.08.06. 09:30

Képeket és közösséget is alkotnak

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Nyolc festő, nyolc képpel gazdagítja a kölesdi kortárs gyűjteményt. Alkotótábort tartanak a helyi művelődési házban, ott, ahol a legendás hírű népművelő, Baranyai László tevékenykedett annak idején. A házigazda az ő lánya, Baranyai Eszter.

Apu nagy, körülbelül kétszáz képből álló gyűjteményt szedett össze – mondja. – Miután 1989-ben meghalt, tovább gyarapítottuk az állományt. Ma közel háromszáz alkotásból áll ez a kölesdi közgyűjtemény. Az ő idejében természetes dolog volt, hogy egy kiállítás-megnyitóra a község apraja-nagyja eljön. Sokat dolgozott ezért: az értékcentrikus szemléletmód kialakításáért, a látásra nevelésért. Látás mozgalomnak nevezte ezt a szervező tevékenységet.

S most itt az Új Látás. Ez az alkotótábor neve, melybe a harmincas éveikben járó képzőművészeket hívták meg. Többségük a Rühl Gizella nevével fémjelzett Szabó Dezső-ösztöndíj nyertese. Erről már Könyv Kata, a tábor szakmai vezetője beszél. Nemcsak képeket, közösséget is alkotnak. Elkészült műveikből szerdán rendeznek kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában