kiállítás

2019.09.18. 20:00

Németh Kata megfestette marokkói álmait

Marokkóban álmodtam címmel nyílt kiállítása Németh Kata szekszárdi festőnek ma a Babits Mihály Kulturális Központ Márványtermében. A rendezvény díszvendége Karima Kabbaj, Marokkó nagykövete volt.

Mácz Katalin

Az első pillanatra talán meglepő témaválasztásról Németh Kata elárulta, interneten látta egy régi, hegyre épített város, Aid Benhaddou képét. Érezte, hogy ezt neki élőben is meg kell néznie. Vett egy nagy levegőt, no meg egy repülőjegyet, és útra kelt. Az első alkalommal Casablancában és Marrakeshben még turistaként „terelgették”. Már ekkor szeretett volna mindent látni, „köztük élni”.

Mostanáig összesen kilencszer járt az országban. Eljutott az Atlasz-hegységben lévő Ouarzazate-be és egy közeli, folyóparti kisvárosba. Mivel tisztelte a helyiek kultúráját, vendégül látták a saját házukban, sőt meginvitálták egy 500 fős berber lakodalomba is. Németh Kata csodálattal mesélt arról, hogy a marokkóiak a szerény körülmények ellenére is boldogok, amiről a szemükben lévő különleges csillogás is árulkodik.

Lörnhárd Ferenc a Bárka Művészeti Szalon elnöke nyitóbeszédében arról beszélt, a csillogásra egy berber mondás adja meg a magyarázatot, miszerint minden újszülött egy mesével a szívében jön világra, és ezt a mesét igyekszik egész életében valóra váltani. Marokkó – hazánkhoz hasonlóan – vérzivataros századokat élt meg történelme során, ám a szemekből nem tűnt el a csillogás. Az immáron hatvan éve független ország a sok náció és a három vallás okán a kultúrák békés együttélésének jelképévé lett. Marokkó nemcsak nemzetiségben, de épített és természeti kincseit tekintve is színes ország, ami Németh Kata festményein is visszaköszön.

Ács Rezső polgármester arról beszélt, ez a tárlatmegnyitó a népek közti közeledés apró, de fontos szelete, a kultúrák találkozása, marokkói képekkel, francia sanzonzenével és szekszárdi alkotóval. A kiállítás október hatodikáig tekinthető meg.

Először mutatkozott be itthon

Németh Kata könyvelő, vállalkozóként dolgozik. Öt éve kezdett el igazán festeni, mert két unokája mellett ez az, ami leginkább örömet okoz neki. Alkotás közben nyugalom és béke tölti el. A Bárka Művészeti Szalon tagja és egyben titkáraként arra törekszik, hogy folyamatosan fejlődjön, tanuljon. Mesterének Biszák Lászlót tekinti. Tagtársaival több tárlaton is bemutatkozott már a városban, ahol él és alkot, azonban most először nyílt lehetősége önálló kiállításra. Németh Kata ezért köszönetet mondott Ács Rezső polgármesternek, valamint Zsikó Zoltán igazgatón keresztül a Babits Mihály Kulturális Központ dolgozóinak, amiért itthon, szeretett városában is megmutathatta marokkói festményeit, amelyeket eddig csak a fővárosi közönség láthatott.

Borítóképünkön Karima Kabbaj és Németh Kata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában