könyvbemutató

2019.11.30. 20:00

Huszonhat esszé hozza közelebb Hamvas Bélát az olvasóhoz

Weiner Sennyey Tibor legújabb könyvének bemutatóját tartották csütörtök délután a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtárban

Fekete Dávid

2019.11.28 Szekszárd , A Tilna Megyei Illyés Gyula könyvtárban Weiner Sennyey Tibor kötetbemutatója volt. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Weiner Sennyey Tibornak ez a tizenkettedik könyve, a szerzővel Liebhauser János és Schell Gergely beszélgetett.

A „Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve” című kötetben a szerző megpróbálta továbbgondolni Hamvas Béla életművét, sőt mi több, bemutatni Hamvas Bélát és befogadhatóbbá tenni gondolatait, vagy éppen kapcsolatrendszerét, mindezt Hamvas kedvenc műfajában, esszében tolmácsolva.

A szerző elmondta, célja az volt a kötettel, hogy visszahozza a közbeszédbe azokat a fontos és értékes témákat, amikről Hamvas oly sokszor beszélt, és mára egyre kevesebb szó esik róluk. Ilyennek gondolja többek közt a normalitás kérdését.

Weiner Sennyey Tibor mesélt az esszék létrejöttéről, megosztotta a szép számban megjelent érdeklődőkkel azt a kalandot, ami végül a kötet utolsó esszéjét adta. Ebben az írásban elindultak megkeresni Hamvas Béla híres fügefáját, kalandos út volt, végül mindenki számára befogadható tanulsággal szolgált. De beszélt arról is, hogy milyen lenne normális magyarnak lenni, méghozzá a Hamvas által felvázolt öt géniuszt kiegészítve és továbbgondolva,

A szerző szerint, mint ahogyan Hamvast sem lehetett beskatulyázni, úgy a kötetét sem. Nem nevezné tudományos műnek a könyvét, sokkal inkább esszékötetként tekint rá, a megértés kísérleteként. Felmerült a kérdés, hogy mennyire szabad komolyan venni Hamvast, valamint az is, hogy inkább művészként, vagy gondolkodóként kell tekinteni rá és műveire. Erre a szerző azt felelte, hogy senki sem lehet csak egy, Hamvas volt író, gondolkodó, de kertész és raktáros is.

Weiner Sennyey Tibor két részre osztotta esszéit. A szabadabb, sokkal inkább személyes esszékre, valamint azokra, amelyek igazán kényes témákat járnak körül, mint például Hamvas kapcsolata Weöres Sándorral. Ezekben érhető igazán tetten, mennyire összetett is volt Hamvas Béla élete, ezekbe az esszékbe rengeteg idézetet szerkesztett a szerző, hogy igazán érthetővé tegye a legapróbb részleteket is.

A szekszárdi bemutató a nyolcadik volt a sorban, korábban többek közt Szegeden, Szentendrén és Pécsett mutatták be a könyvet, ezután pedig erdélyi túra veszi kezdetét, még két helyszínen ismerkedhetnek meg az érdeklődők első kézből Hamvas Béla ezerarcú és könnyű életével és műveivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában