kultúra

2019.12.20. 14:00

Újjáalakult a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Tolna Megyei Tagozata

Számítanak az alkotó értelmiség részvételére és tagjaik sorába várják a tanárokat, irodalomszeretőket. Vezetőséget a szervezési időszakot követően februárban választanak.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

Újjáalakult a napokban a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Tolna Megyei Tagozata, miután az utóbbi időben többen is jelezték ennek az igényét, tájékoztatta lapunkat Dr. Horváth Béla professor emeritus. Elhatározták, hogy három területen tevékenykednek, úgymint irodalom-történet, irodalmi módszertan és könyvtártudomány. Általános és középiskolai tanári, valamint könyvtári szekciót hoznak létre. Az újjáalakuló ülésen vezetőséget nem választottak, erre a szervezési időszakot követően februárban kerül sor. Addig is várják az érdeklődők jelentkezését. A tagozat teljesen nyitott, a csatlakozóknak nem kell sem irodalomtörténésznek, sem magyar tanárnak lenni, a tagsághoz elegendő az irodalom szeretete. Számítanak az alkotó értelmiség részvételére.

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság előző Tolna megyei tagozata 1992-ben alakult meg, akkor Heilmann József, a Garay János Gimnázium tanára volt az alelnöke, Laczkó András volt a titkára és Horváth Béla az elnöke. Mint ismeretes, Heilmann tanár úr elhunyt, Laczkó András pedig elköltözött a megyéből. Horváth Bélának pedig dékáni elfoglaltságai miatt nem maradt ideje sem arra, hogy összefogja a társaságot, sem pedig a rendezvények szervezésére.

Ezt megelőzően azonban hosszú ideig eredményesen működött a megyei tagozat. Mind a szakmai, mind az érdeklődők körében máig emlékezetes, hogy milyen jól sikerült az Illyés-, a Babits- és a Mészöly-konferencia. Rendeztek ezeken kívül tanácskozást az irodalomtanításról is. A „taní-tani” elnevezésű rendezvényen az irodalomtanítás akkor újszerű szemléletét és módszertanát mutatták be meghívott, országosan ismert és a megyét képviselő tanárok.

– Az ilyen konferenciák attól lesznek vonzóak és izgalmasak, ha meghívunk úgynevezett nagy neveket, szaktekintélyeket, de azokat a tanácskozásokat sosem szerettem, amelyen nem tartottak előadást azok a szakemberek, általános és középiskolai tanárok, akik a maguk nagyon fontos gyakorlati, módszertani szempontjait, vagy dilemmáit tették hozzá az elméleti kérdésekhez. – hangsúlyozta a professzor emeritus. Olykor-olykor még arra is volt lehetőség, hogy az elhangzott előadásokat kötetekben megjelentethessék. Az Új Dunatáj folyóirat is közölt egy-egy izgalmas tanulmányt.

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság, amelynek egyik alelnöke prof. Dr. Horváth Béla, 1911-ben alakult meg azzal a céllal, hogy összefogja a Budapesten és vidéken élő irodalommal, nyelvészettel, könyvtár-tudománnyal foglalkozó szakembereket, fórumot biztosítson a számukra, találkozásokra, eszmecserékre adjon alkalmat és terjessze a magyar irodalomtörténettel kapcsolatos ismereteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában