előadás

2020.01.17. 18:10

Nagyot alakítottak a színpadon a Garay tanárai

Szeri Árpád

Fotó: Kéri Zsombor

Immár bárki nyugtázhatja, hogy a szekszárdi Garay János Gimnázium tanárai nemcsak saját szakterületük kiválóságai, de otthonosan mozognak a világot jelentő deszkákon is. Az iskolai karácsonyi ünnepségen előadott, Csavargók éjszakája című darab ugyanis felkerült a legnagyobb videómegosztóra. A pásztorjátékot az Alma Mater pedagógusai adják elő, olyan viharos sikerrel, mely elismerés csak a legnagyobb művészek osztályrésze.

Báló Marianna rendező – maga is pedagógus az intézményben – lapunknak elmondta: bár kollégái gyakorta időzavarral küzdöttek, a próbákon sem tudott mindig mindenki egyszerre megjelenni, ennek ellenére a lelkesedés csodát tett. A készülés a legnagyobb titokban történt, ennek köszönhetően az előadás meglepetést jelentett a döntő többségében garays diákokból álló közönség számára.

A két címszerepet Nagy László történelem-orosz szakos, valamint Posta Endre testnevelés szakos tanár alakította. Nemcsak remekül éltek a helyzet- és jellemkomikum adta lehetőségekkel, a publikum óriási hahotázása közepette; de pontosan tudták azt is, hogy a színház milyen eszköztárat, például olyan, kitartott mozgásformát és erőteljes gesztusrendszert kíván meg, mely a legtávolabbi székek közönsége számára is jól látható. Ha pedig lehetne legjobb mellékszereplő címet kiadni, azt jelen sorok írója a komikai hajlamokkal megáldott Inczédy Lászlóné angol szakos tanárnak ítélné. Velük együtt valamennyi pedagógust elismerés illeti, önmagában azért, hogy ezúttal az osztályozás jogát a diák közönség kezébe adták. Az érdemjegy, köszönhetően a maradandó élménynek, ötös lett.

Történelmi tett

Diákszínpad már évtizedek óta működik a Garay János Gimnáziumban, méghozzá kiemelkedő eredményekkel. A Báló Marianna vezette GJG színjátszó csoport tavalyelőtt és 2016-ban is arany minősítést kapott Keszthelyen, a Helikoni Ünnepségeken, a középiskolás diákság legjelentősebb művészeti megmérettetésén. A gimnázium pedagógusai viszont ilyen formában, tehát tantestületi megjelenésben tudomásunk szerint az Alma Mater történetében most, első alkalommal léptek színre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában