előadás

2020.02.25. 18:10

Rondának látták a világot a német festők

Foray Nándor

2020.02.04 Szekszárd, Aknai Tamás művészettörténész a futurizmusról tartott előadás a szekszárdi Művészetek Házában. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A német expresszionista képzőművészek kegyetlen világát mutatta be dr. Aknai Tamás művészettörténész ezen a hétfőn, a Művészetek Házában. Korábbi előadásán az expresszionizmus francia képviselőiről volt szó, ezúttal pedig a németek két művészcsoportjáról beszélt. A drezdai Die Brücke nevűről, Ernst Ludwig Kirchner és barátai köréről, valamint a müncheniekről, a Der Blaue Reiter, Vaszilij Kandinszkij köréről.

Elsősorban direktségük, agresszivitásuk, az esztétikai rendezettség kerülése jellemzi őket. Egyszerűen rondának látják a világot, nem olyan szépségcentrikusak, mint Henri Matisse követői. Sokkal keményebbek és – szociologikus érdeklődéstől vezettetve – kritikusabbak, mint a franciák. A németek szívesen nyúlnak a nyomorhoz, a társadalmi szélsőségekhez. E németek által meghonosított világ aztán valójában mind a mai napig nagyon elevenen él. Kandinszkijnél megjelenik az absztrakció is.

A Szekszárdi Művészettörténeti Szabadegyetem következő előadásának témája a dadaizmus művészeti mozgalma lesz március 2-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában