könyvbemutató

2020.05.30. 20:00

A Csillagszerelemben a szerző szóra bírja a Paradicsom Almáját

Csillagszerelem. Ezzel az egyszerre mélyen emberi és mégis kozmikus távolságokba mutató címmel jelent meg Murzsa András immár negyedik önálló verseskötete. Az önálló jelzőt azért érdemes hangsúlyozni, mert különböző irodalmi folyóiratokban, antológiákban, válogatásokban is találkozhatunk a költeményeivel.

Szeri Árpád

2020.05.26 Szekszárd, Dr. Murzsa András megmutatta legújabb könyvét ami a Csillagszerelem címet kapta. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Élet, idő, természet, sorsok, emberek, érzelmek, kötődések: ezen témakörökben merülhet el az olvasó a versek elolvasásakor. A merítés tehát igen széles, de ez nem meglepő, hiszen a szerző, a hagyományt követve a korábbi úton jár.

Így tehát most is a világ(mindenség) számos jelensége ihlette meg. Legyen az például csak a csend – „Esteledik. A tücsök sem hegedül – a csöndben békésen pihen a lelkem” – , avagy Isten közelsége: „A fák között egy lenge szellő suhant át, lelkemben hallottam az égi szimfóniát.” Ezért fogalmazott így teljes joggal a Csillagszerelem előszavában prof. dr. Nagy Janka Teodóra: a majd két évtizedet átfogó válogatásban szó esik „a mindennapok örömeiről, bánatairól, történéseiről, egyes és többes szám első személyű viszonyulásairól”. Méltatásában arra is rámutat, hogy a szerző ezen viszonyulásairól több alkalommal is József Attila verssorain építkezve ad számot.

Dr. Murzsa András az új kötettel (Fotó: Makovics Kornél)

A kötet külön érdekessége, hogy címét voltaképpen a záró, önálló részt alkotó témakörről nyerte. Ebben a közel húsz oldalas bibliai ihletésű időutazásban Murzsa András a Paradicsomba kalauzolja az olvasót. A Teremtésből származó, idilli világban nemcsak Ádám és Éva gondolataival ismerkedhetünk meg, hanem a Kígyó, sőt, az Alma monológjával is. Utóbbiból íme, egy kis ízelítő: „Nézem, hogy körülöttem zajlik az élet – én meg csak lógok a fán és remélek.” Az önmagában is megálló rész végén azután felrémlik a kiűzetés utáni, Paradicsomon kívüli világ is. „Most aztán mi lesz. Vége a jólétnek. Hátunk mögött a Paradicsom, előttünk az élet.”

A két sor telitalálat. A benne tetten érhető töprengésnek, morfondírozásnak máig és mindennapjainkban is van erőteljes jogosultsága. Sőt, a mostanihoz hasonló nehéz időszakok után számolhatunk azzal, hogy a jövőben is lesz okunk hasonló tűnődésre.

Közgazdász doktor és szociológus

Dr. Murzsa András 1941. november 14-én Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Papos községben született. Itt végezte általános iskoláját, majd Hódmezővásárhelyen, a Bethlen Gábor Gimnáziumban szerzett érettségi bizonyítványt. Közgazdász doktori, valamint szociológusi diplomája van. A Tolna Megyei Lapkiadó Vállalat igazgatója volt 1983-tól 2001 végéig. Ezt követően tizenegy éven át a kiadó tanácsadójaként dolgozott. Nyugdíjas, de részt vesz a közéletben: tavalyelőtt év végéig egy esztendőn át a Rotary Club Szekszárd elnökeként tevékenykedett. Újságíró, versírással több mint harminc éve foglalkozik. 2011-ben önálló kötete jelent meg, versei olvashatók nyolc antológiában és a Kelet Felől című irodalmi folyóiratban, valamint a Rotary Magazinban is. Munkássága alapján meghívást kapott és versei bekerültek a Rím Könyvkiadó gondozásában megjelentetett Arcok és Énekek című országos verses antológiába. Tagja a Dél-Alföldi Művészeti Körnek. Szekszárdon él és alkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában