könyv

2020.07.09. 12:30

A történetekbe zárt elme címet kapta a könyv

Ihárosi Ibolya

2020.02.11 Szekszárd, A Szekszárdi PTE KPVK épületében sajtótájékoztatót tartott DR Szécsi Gábor tanszékvezető és DR habil Kocsis M.Miklós a Magyar Művészeti Akadémia és Módszertani Kutatóintézmények igazgatója.

Forrás: MW-archívum

Fotó: Makovics Kornél

 

Megjelent az Akadémiai Kiadó gondozásában Prof. dr. Szécsi Gábor új könyve A történetekbe zárt elme: Adalékok a narrativitás filozófiájához címmel. A kötet a kiadó ismertetése szerint a történetalkotás és -feldolgozás gondolkodásunkra, megértési folyamatainkra, kommunikatív aktusainkra, mindennapi problémamegoldó cselekvéseinkre gyakorolt hatását vizsgálja. Ennek jegyében kínál átfogó elemzést a kérdéskört érintő filozófiai, nyelvészeti és pszichológiai elméletekről, külön is kitérve a narrativitás történelmi megismerésben és médiakommunikációban játszott szerepére.

A történetalkotás és -feldolgozás, azaz az észlelt eseményeket, jelenségeket jelentéssel felruházó, narratív gondolati sémák alkalmazása az emberi kommunikációban kulcsszerepet játszó, alapvető kognitív folyamat.

A narratíva olyan különleges metakódként jelenik meg kommunikatív aktusainkban, amely emberi lényegünket megjelenítve teszi lehetővé a kommunikációs szándékok megragadását és azt, hogy a közös világgal kapcsolatos üzeneteink szabadon áramolhassanak az adott kultúrákban, vagy a különböző kultúrák között.

A narratíva gondolkodásunkra, megértési folyamatainkra, kommunikatív aktusainkra, mindennapi problémamegoldó cselekvéseinkre gyakorolt hatását vizsgálni tehát nem kevesebbet jelent, mint az emberi természet és kultúra kapcsolatát kutatni, olvasható mindez a könyv fülszövegében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában