megemlékezés

2020.09.07. 18:10

Menzel remekül érezte magát megyénkben

Szeri Árpád

Fotó: Kiss Albert (archív)

Jiří Menzel a múlt szombaton, 82. életévében elhunyt. Hálás mondatfordulat lenne, hogy ezzel be is vonult a halhatatlanságba: de az Oscar-díjas cseh filmrendező már életében klasszikusnak számított.

Képünk Jiří Menzel 2009-es dombóvári látogatása alkalmával készült. Fotó: Kiss Albert

Tolna megyében többször is megfordult. Látogatásai Kindl Gábornak köszönhetőek. A producer egy nemzetközi filmes rendezvény révén került kapcsolatba a Mesterrel, akit ezután meg is hívott szűkebb pátriánkba. Menzel pedig jött. Először 2009. március végén Dombóvárra, ahol egy padon adott interjút a sajtónak. Két évvel később Medinán, az akkor megnyílt Apponyi Kiskastélyban dr. Pálos Miklóssal együtt facsemetét ültetett el a parkban. 2013. április 20-án Szekszárdon, a PTE Illyés Gyula Kar vendége volt. 2016. október végén pedig a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmje elkészítésének 50 éves jubileuma alkalmából Bonyhádon, Pakson, Szekszárdon és Tolnán találkozott a közönséggel. A megyeszékhelyen az Alisca Borrend egy kis beavató ceremónia után tiszteletbeli borlovaggá ütötte Menzelt.

– Büszke volt arra, hogy Prágának, a sör fővárosának fiaként szekszárdi borlovag lett – mondta Kindl Gábor. – Közvetlen, vidám, életigenlő személyiség volt, remekül érezte magát megyénkben. Menzel egyébként megtekintette az Obsitos című közösségi filmünket, majd tolmácsa révén arról értesített, hogy szívesen vállalt volna szerepet, amennyiben szóltam volna neki... Ez a gesztus is emberi nagyságát mutatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában