Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége

2020.10.07. 20:00

Szekszárdon ülésezett a múzeumi szövetség

Közgyűlést tartott szerdán a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége Szekszárdon a régi megyeháza dísztermében. Ezen újraválasztották az elnököt, Csapláros Andreát. Az eredeti erdélyi helyszínről a járvány miatt került az esemény a tolnai megyeszékhelyre. Ódor János, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója is tagja a szövetség elnökségének, ő osztott meg néhány gondolatot lapunkkal a szövetség munkájáról, jelentőségéről.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSz) az ország legnagyobb múzeumi érdekvédelmi szövetsége, mondta a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója, Ódor János. Az MVMSz a magyar vidéki muzeológia társadalmi elismertségéért, a vidéki múzeumügy szakmai korszerűsítéséért-megújításáért dolgozó, intézményi tagságú szervezet. A szövetséget valamennyi megyei hatókörű városi múzeum mellett járási és városi múzeumok, gyűjtemények, valamint határon túli múzeumok alkotják. A szakmai szervezet népszerű a muzeológia szereplői között, amit évről évre a bővülő taglétszám is bizonyít.

Jelenleg ötvenkét rendes és harmincöt pártoló tagja van Kárpát-medence-szerte. Székhelye Kecskemét, elnöke a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója, Csapláros Andrea. Minden évben új elnökválasztásra kerül sor. A tisztújító közgyűlést idén eredetileg Erdélyben tartották volna meg, a koronavírus-járvány miatt azonban magyarországi helyszínt kerestek, így érte Szekszárdot a megtiszteltetés. A közgyűlés hasonló, járványügyi megfontolásból a szokványos konferencia nélkül zajlott le.

Fotó: Makovics Kornél

Az MVMSz elnökségébe öt múzeumigazgatót választottak szerdán. A kecskeméti dr. Rosta Szabolcs, a mátészalkai dr. Cservenyák László, a szekszárdi Ódor János, a szolnoki dr. Horváth László és a szombathelyi Csapláros Andrea képviselik az elnökséget öt évig.

A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége alapító tagja. Idén ünnepli alapításának 125. évfordulóját. Az elmúlt években jelentős látogatószám-emelkedést könyvelhetett el.

Borítóképünkön: Csapláros Andrea, Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere és Ódor János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában