Házhoz viszik a köteteket

2020.11.18. 07:00

A könyvtárak járványhelyzetben is ellátják az olvasókat

A koronavírus különösen negatívan érintette azokat, akik a könyvtárak által érték el a kultúrát, a művészetet, a történelmet vagy az irodalmat. Most, hogy a koronavírus-járvány második hulláma következtében ismét bezártak a könyvtárak, utána jártunk, hogy Tolna megye valóban olvasnivaló nélkül marad-e.

Munkatársainktól

Fotó: Mártonfai Dénes

Tolna megye Pakson, a Csengely Dénes Kulturális Központ egyik könyvtára – tanulva a tavaszi helyzetből –, most is egy egyedi megoldással készült.

– A „Házhoz megy a könyvtár” szolgáltatásunk folyamatos. A tavaszi időszakban nagyon magas volt a kiszállított kötetek száma. A múlt heti zárást követően ismét több igény érkezett be a házhozvitel tekintetében – tájékoztatott Lampert Marianna könyvtárvezető. – A tavaszi időszakban több csomag készült, jelenleg sokkal kevesebbet szállítunk, mert működik az „ablak könyvtár” is. Ez egy előzetes igények alapján összeállított csomagot jelent, amiket egy megadott időpontban adunk ki az olvasóknak az ablakon.

Olvasóink java része paksi, de a vidékről bejáróknak is tudunk előre csomagot készíteni. A házhoz szállítást egy alapszolgáltatásnak tekintjük, így a nyitás után bármikor igénybe vehető lesz. Több idős, mozgásában korlátozott olvasónk választja ezt a lehetőséget – fűzte hozzá.

„Házhoz megy a könyvtár” – Lampert Marianna készíti a csomagokat Fotó: Molnár Gyula

– Bátaszéken a kívülállók csak annyit látnak, hogy zárva tart a bibliotéka, pedig bent nagyon sok a munka – kezdte Sági Lajosné, a Keresztély Gyula Városi Könyvtár vezetője. – Az olvasók online vagy telefonon adhatják le igényeiket, mely után csomagokat állítunk össze, s azt a bejáratnál vehetik át.

A beérkezett köteteket minimum egy hétig karanténba helyezzük, így előfordul, hogy olyan könyvet kér egy másik olvasó, melyre még várni kell. A kollégáinknak emiatt több is lett az adminisztrációjuk. Amit viszont az egész város hiányolni fog, az a Mikulás, akitől már negyven éve kapnak a gyerekek ajándék könyveket, ez az idén biztosan elmarad – tette hozzá Sági Lajosné.

Bonyhádon heti két alkalommal, hétfőn és szerdán viszik házhoz az olvasnivalót a Solymár Imre Városi Könyvtár munkatársai. Folyamatosan érkeznek üzenetben a kérések vagy konkrét könyv iránt vagy pedig témakör iránt. Egy alkalommal legfeljebb öt dokumentumot igényelhet az igazoltan könyvtári tag olvasó. A köteteket megcímzett fóliaszatyrokba helyezik, a munkatárs autóba ül, tesz egy körutat a városban, megállva az adott címeknél és kézbesíti a könyveket, az egészségügyi előírások betartásával – emelte ki

Schnell-Nagy Erika, a bibliotéka igazgatója.

A felsőnyéki könyvtárból továbbra is lehet kölcsönözni. A munkatárs az ajtóban nyújtja át a kívánt kötetet, visszavétel esetén pedig zacskóba helyezik, majd karanténban tartják egy időre. Leginkább gyerekek és idősek kölcsönöznek, keresettek a kötelező olvasmányok. Az intézmény Facebook-oldala is aktív, egyebek mellett népszerűsíti az új könyveket, ismertette az ott dolgozó Pere Rudolfné.

Udvar-könyvtári szolgáltatás

A Tamási Művelődési Központ és Könnyű László Könyvtár igazgatója, Czink Judit elmondta, hogy a kormányrendeletnek megfelelően a tamási könyvtárat is bezárták, s azóta úgymond udvar-könyvtári szolgáltatást nyújtanak a kollégák az olvasóknak. – Az udvar-könyvtári szolgáltatás elnevezés arra utal, hogy a könyvtár épületét az ottani udvar felől is meg lehet közelíteni, a kollégák pedig előzetes telefonos, illetve e-mailben küldött igények alapján összeállítják a könyvcsomagokat, és az udvaron adják át az olvasóknak.

Akik mozgásukban valamilyen ok miatt akadályozottak, nekik a megadott címekre kiszállítják a könteteket. A kikölcsönzött olvasnivalót vissza is veszik, ezek a bibliotékába visszaérkezés után hetvenkét órát karanténban vannak, és csak az után kölcsönözhetők újra – tájékoztatta lapunkat, majd hozzátette, hogy az interneten is van lehetőség válogatni a könyvek közül.

Borítóképünk a bátaszéki Keresztély Gyula Városi Könyvtárban készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában