Magyarország 365

2020.12.30. 11:30

Szekszárdi fotós képe is bekerült a legjobbak közé

Fekete László

Fotó: Retkes Tamás

A közelmúltban hirdették ki a Magyarország 365 fotópályázat eredményét. A legjobb alkotások közé egy szekszárdi természetfotós képe is bekerült.

Három kategóriában (Természet és táj, Épített és tárgyi örökség, Életképek) közel 28 ezer kép érkezett a kormány, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Magyar Természetjáró Szövetség által kiírt Magyarország 365 című fotópályázatra. Az öt tagú szakmai zsűri – közte Kaiser Ottó és a Kossuth-díjas Keleti Éva – az óriási anyagból végül 160 alkotást választott ki, és ezekből kerültek ki a kategóriák győztesei, helyezettjei és a különdíjasok, valamint a közönségszavazás képei. Ez utóbbiak közé választották be a szekszárdi Retkes Tamás egy fotóját.

A természetfotós – aki civilben a Wosinksy Mór Megyei Múzeum fotós munkatársa – 2020 egyik januári napjának hajnalán, a gemenci Bárányfoknál kapta lencsevégre a mezőn átsétáló őzeket. A Hullámlovasok című remek kompozíció információnk szerint bekerült a Természet és táj kategória legjobb hat pályaműve közé. Sőt, Daróczi Csabánál, a zsűri egyetlen természetfotós tagjánál provizórikusan a díjazottak között szerepelt a kép.

Hullámlovasok Fotó: Retkes Tamás

Lapunk kérdésére Retkes Tamás elmondta, több fotóval nevezett a pályázatra, melynek eredménye annyiban meglepte, hogy szerinte volt ennél erősebb kép is a portfólióban. „A természetfotózás szépsége abban rejlik, hogy megismételhetetlen pillanatokat örökítsünk meg” – vélekedik a fotós, akit megannyi nagyszerű élménnyel ajándékozott már meg kedvelt célpontja, Gemenc. Szerinte egy jó kép elkészítéséhez, így például kedvenc témája, a nagyvadak megörökítéséhez is türelem, kitartás és persze egy jó adag szerencse kell.

Retkes Tamás – akinek képeit több természetbarát oldal, így például a National Geographic magyar kiadásának online változata is szemlézi – rendszeres résztvevője a jelentősebb fotópályázatoknak. Az Év természetfotósa 2020 kiírásra például tíznél is több képpel nevezett, és csak a „kategória helytelen megválasztása” miatt nem lett végül díjazott.

Borítóképünk: a Hullámlovasok című kép Gemencben készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában