online kiállítás

2021.01.25. 17:30

Hetvenöt éves lenne a képtáralapító festő

A magyar kultúra napja alkalmából a paksi Csengey Dénes Kulturális Központ online tárlatvezetést szervezett Hopp-Halász Károly születésének hetvenötödik, illetve halálának ötödik évfordulója alkalmából.

Kalmár Klaudia

20210121_Hopp-Halász Károly online kiállítás, képen ifj.Ficzek Ferenc _Paks_MGy_TN

Fotó: Molnár Gyula

A Munkácsy-díjas képzőművész idén január 28-án lenne hetvenöt éves. Hopp-Halász Károly festő a pécsi Művészeti Gimnáziumban kezdte tanulmányait. A Pécsi Műhely egyik alapítója, 1979-től Pakson folytatta pedagógusi és művészi munkáját.

Még ebben az évben létrehozta a Paksi Vizuális Kísérleti Művésztelepet, majd 1991-ben alapítója és igazgatója lett a paksi képtárnak. Több nyugat-európai országban járt tanulmány­úton. Munkáit őrzi a Magyar Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum is. Külföldön fellelhetők művei olasz, holland, osztrák, amerikai közgyűjteményekben.

Az évforduló és a január 22-én ünnepelt magyar kultúra napja alkalmából online tárlatvezetéssel készült a Csengey a kiállítótermében ifj. Ficzek Ferenc paksi kötődésű képzőművész közreműködésével. Ifj. Ficzek Ferenc édesapját, Ficzek Ferencet gyermekkori barátság fűzte Hopp-Halász Károlyhoz, a Pécsi Műhely alapítótagjai voltak mindketten.

Hopp-Halász Károly online kiállításán dolgoztak Bíró Kristóf (balra), ifj. Ficzek Ferenc és Kiss-Fodor Melinda – Fotó: Molnár Gyula

A szervezők hálásak a Paksi Képtárnak, Balog Pálnénak, Németh Andrásnénak, Lehota Mihálynak és Péger Józsefnek, hogy a kiállítás idejére kölcsönadták a tulajdonukban lévő alkotásokat. Kiemelték, hogy külön köszönet illeti Molnár Gyulát a fotóért és Korpácsi Ferencet, a Paksi Képtár munkatársát, hogy segített megrendezni a kiállítást.

A bemutató elérhető a Csengey Dénes Kulturális Központ közösségi oldalán.

Borítóképünk: Ifj. Ficzek Ferenc képzőművész tartott tárlatvezetést Hopp-Halász Károly online kiállításában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában