megszépültek a termei

2021.02.02. 16:20

Látogatókra vár ma már a simontornyai vár

Foray Nándor

2020.08.27 Simontornya A simontornyai vár mellett ásatás zajlik. Fotó: Makovivcs Kornél

Fotó: Makovivcs Kornél

Friss, tiszta festést kaptak a simontornyai vár termei, és az alkotó művészekkel is megkezdődött az egyeztetés, de a jövendő kiállítások sorsa még kétséges. Természetesen a vár működése és munkája is a járványügyi helyzettől függ, de már nagyon szeretnék, ha visszatérne az élet a szokásos kerékvágásba.

Csütörtökön fejezték be a festők a vár termeinek meszelését, így ha kinyithatnak, tiszta falakkal fogadhatják a vendégeiket. A Kubinyi Ágoston Program keretében nyertek kétmillió forintot, amelyből a tisztasági meszelésen túl a történeti kiállítás feliratait is megújítanák.

Az állandó kiállításaik mellett természetesen az idén is nyitnának időszaki kiállításokat. A kiállító művészekkel folyik az egyeztetés, véglegeset csak a bezárások feloldása után tudnak mondani. Valamikor a Simontornyán talált kincsleleteket is kiállítanák. A programjaik szervezése még nem kezdődött el. Vannak már terveik, aláírtak befogadónyilatkozatokat is. Megtartanák a Simontornyai Várnapot, tartanának zenei programokat, esetleg színházi előadást, Múzeumok Éjszakáját, Márton-napot és egyebeket. Konkrétumot azonban még nem tudnak.

Máté Imréné Fotó: Mártonfai Dénes

– Nagyon várjuk, hogy ismét élettel teljenek meg az ódon falak, fogadhassuk az érdeklődő vendégeket, és nem utolsó sorban a működésünkhöz szükséges bevételt is szeretnénk előteremteni – nyilatkozta a Simontornyai Vár intézményvezetője, Máté Imréné január 21-én.

A simontornyai vár reneszánsz műemlék, a XIII. században építtette Döröcske nembeli Salamon fia Simon alországbíró gótikus stílusban. Róla kapta nevét a vár és ezen keresztül később a város is. Az egykori névadó torony ma már nem létezik.

Borítóképünk: a simontornyai vár már kész a vendégek fogadására

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában