kiállítás

2021.02.12. 11:30

Több tucat sosem látott festmény került a hivatal falára

Biszák László és Tamaskó-Komjáti Anett kiállítása nyílt meg csütörtökön délután a polgármesteri hivatalban, Szekszárdon. A tárlaton több mint harminc munka látható, körülbelül tizenhat-tizenhat fejenként. A kiállítás május közepéig tart, a megfelelő beléptetési előírások betartása mellett.

Foray Nándor

20210212_Szekszárd_Biszák László és Tamaskó-Komjáti Anett festőművészek kiállítása Szekszárdon a városházán._Fotó:Mártonfai Dénes_MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Biszák László elhozta pár régi festményét, de még ezek is ismeretlenek a nézőknek. Hozott a kutyás és lovas portréiból is, ezekkel itt mutatkozott be először. Egyik kiállított festménye egy elegáns, ünneplőruhás, csokornyakkendős eb portréja. Ehhez hozzáfűzte: most készül egy olyan kutyát festeni, amelynek sál van a nyakában. Úgy látja ugyanis, hogy nagyon feldobja a sálat egy kutya. Egy lovat ábrázoló festménynél pedig úgy fogalmazott: a kép annyira friss, hogy szinte még érződik rajta az istállónak, illetve a lónak az illata. Úgy véli: aki szereti a lovakat, az tudja, hogy nagyon jó illatú egy ló, főleg, hogyha jól karban van tartva. A lovak iránti vonzalma onnan ered, hogy a lánya lovagol és lovas gimnasztikát tanít. Biszáknak konkrét kedvence nincsen, mindig a legutolsó képeit szereti a legjobban.

– Anett a portréiról ismert, melankolikus, de nagyon kifejező munkák. Pár éve kezdett alkotni, festeni, de vérében van. Szerintem nagy tehetség, nagy jövőt, csodás karriert jósolok neki – nyilatkozta Biszák László.

Tamaskó-Komjáti Anett azt mondta, hogy ha címet adna kiállításának, a cím A nő ezer arca volna talán. Ugyanakkor megjegyezte: furcsa megvilágításban mutatja be ezeket a női arcokat.

A főiskolán művészetterápiát tanul, nagy hatást gyakorol rá a jungi pszichológia, amelynek lényege a tudattalan felszínre hozása. Tamaskó-Komjáti Anett ennek szellemében a nők mélyebb érzéseit, gátlásait, komplexusait törekszik feltárni.

Kiállításáról kedvenc alkotásának jelenleg A jóság című művet tartja. Nehéz volt ábrázolnia egy jószívű idős nő mosolyát, mégis jól sikerült technikailag. Ez az első saját kiállítása a polgármesteri hivatalban, korábban a Bárka Művészeti Szalonnal közösen jelentek meg itt képei.

Amit leginkább szeret, az az emberábrázolás, azon belül is a nőábrázolás. Nem az számít, hogy az arc tökéletesen szimmetrikus és szép legyen, fontosabb a személyiség, lehetőleg a felső réteg alatti személyiség. Az idősek arcát például szereti, mert az kifejező, és ábrázolása technikailag hálás feladat. Három éve fest, keresgéli még a megfelelő technikát és stílust.

Biszák Lászlóval három évvel ezelőtt egyazon munkahelyen dolgoztak. Biszák készségfejlesztő foglalkozásokat tartott függő gyerekeknek, és művészete Komjáti Anett érdeklődését is felkeltette. Támogató erőként volt jelen Biszák, aki azóta is segít neki a festés terén.

A friss, Biszák–Komjáti-kiállítás képeinek felrakása csütörtök délután három óra körül vette kezdetét a polgármesteri hivatal emeletén. Az alkotások kiállítási sorrendjének meghatározása fejvakarásra késztette a két művészt. Szempontként jelent meg, hogy a polgármesteri hivatal mely részét látják többen. A festmények felhelyezésénél természetesen prioritást élveztek azok a művek, amelyek létrehozóik szívéhez közelebb állnak.

A tárlat jövő héttől péntekenként 14–16 óráig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában