Egy hagyaték jövője

2021.04.12. 20:00

Két megállapodás született a szekszárdi egyetemi karon

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Együttműködési szerződéseket írtak alá hétfőn délelőtt Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán. Mindkét megállapodás egy művészhez, Dargay Lajoshoz, a magyar kinetikus-kibernetikus szobrászat megalapítójához kötődik. Ő két évvel ezelőtt Kalocsán elhunyt, s pár hónappal később dr. Kriston Vízi Józsefnek, aki korábban a dombóvári múzeumot igazgatta, és prof. dr. Szécsi Gábornak, a PTE dékánjának inspirálására a művész felesége, lánya és fia egy alapítványt hozott létre, hogy nyilvánosságot biztosítson a szobrászművész tárgyi és szellemi hagyatékának.

A szerződéskötéskor tartott sajtótájékoztatón Kriston Vízi József, az alapítvány elnöke vázolta Dargay Lajos életútját. A művész, egyben pedagógus Sárospatakon, Egerben, Párizsban és Kalocsán tanított, alkotott. Senkiéhez sem hasonlító munkái, szobrok és képek mintegy mérnöki remekek, bennük, rajtuk a mozgás, a fények, a hangok vizuális élményt nyújtanak. Ezt ismertebbé tenni, erre hivatott az alapítvány.

Szécsi Gábor dékán azzal folytatta, az egyetemi kar alapvető rendeltetése, hogy az őt befogadó város, térség kulturális fejlődésének motorja is legyen. Ebbe pedig szorosan illeszkedik a művésznek a Duna túlpartján, Kalocsán lévő műtermében rejlő alkotások, tervek, feljegyzések ismertté tétele. Az életműnek hamarosan otthont ad az egyetem szekszárdi campusában nemrég létesített galéria, amely a Dargay alkotások állandó kiállítóhelye lesz.

A Közép-Duna menti térség kulturális identitásának, megtartó erejének növelését szolgálja a másik együttműködési szerződés, amelyet a Dargay Alapítvány és az egyetemi kar a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetséggel kötött. Ennek elnöke, Pándi László elmondta, a víz összekötő erejét szeretnék a kultúra szolgálatába állítani. Tervük, hogy Pakson is létrehozzanak egy vízi kulturális bázist, amely egyben kiállítóterem is lesz.

A művész lánya, Dargay Eszter belügyminisztériumi államtitkár helyettes a megállapodások parafálása kapcsán elmondta, bár belőle nem lett művész, életének meghatározó élménye édesapjának munkája. Ezért is kötelességének érzi, hogy hagyatékát gondozza, mint örökös. Ezt segíti mostantól az egyetem, s a víziturisztikai szövetség is.

Borítóképen: Pándi László (balról), Kriston Vízi József, Szécsi Gábor és Dargay Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában